В Молдове

Pregătirea familiilor de albine pentru iernare

Автор: AgroExpert
albine, pregatire iarna - AgroExpert

Crescătorii de albine se pregătesc, în această perioadă, pentru iernarea albinelor. Vremea blândă din noiembrie, le permite apicultorilor să facă ultimele pregătiri dar și remedierea unor eventuale stări anormale apărute în stup. Pentru o iernare fără probleme, Ion Maxim, directorul executiv al Asociației Naționale a Apicultorilor din Moldova (ANARM), a explicat pentru AGROEXPERT cum anume are loc acest proces și ce măsuri trebuie luate de apicultori pentru a proteja familiile de albine.

Pregătirea albinelor pentru iarnă, este bine să înceapă încă de la sfârșitul lunii iulie-începutul lunii august. Luna noiembrie este marcată în stupină de ultimele pregătiri pentru venirea iernii.

„În prezent, suntem în perioada când trebuie să mai verificăm încă o dată familiile de albine, să avem grijă să eliminăm, dacă este nevoie, ramele care au fost deja eliberate de mâncare, adică, dacă sunt rame în plus și nu sunt acoperite mai cu seamă cu albină, ele trebuie eliminate din cuib și date după diafragmă. Tot în această perioadă apicultorii topesc ceara, pe care ulterior o dăm la secția de prelucrare, unde se fac foițe, care se pun peste iarnă și cum spun apicultorii „să se coacă mai bine”. După ce a fost topită ceara de pe rame, acestea sunt selectate. Care sunt mai negre sau au careva defecte, sunt supuse procedurii de dezinfectare. Dacă este posibil, și rama mai poate fi reutilizată, ținând cont de cheltuielile pe care le avem dar și cu prețurile la rame care practic s-au mărit de două ori, folosim și ramele de două ori, însă trebuie să le analizăm minuțios, să le dezinfectăm foarte bine, iar dacă este nevoie să le spălăm chiar și cu sodă caustică”, explică Ion Maxim.

Totodată, apicultorii trebuie să verifice stupii și de anumiți dăunători.

„Analizăm bine și calitatea stupilor, să nu aibă găuri ori să nu fie deteriorați. Totodată acum este momentul de a face tratările împotriva acarianului Varroa și anume, tratamentul cu acizi organici și acidul oxalic aplicat prin sublimare, care nu lasă reziduu în ceară sau în miere. Un ultim tratament pe care trebuie să îl facem în debutul iernii este „tratamentul de Crăciun”. Atunci când albinele intră în „hibernare”, pentru a proteja albinele de acarianul Varroa dar și pentru a nu fi deranjate în timpul iernării, prin picurare se aplică printre rame acidul oxalic”, precizează specialistul.

Potrivit apicultorului, este foarte important să fie verificate rezervele de hrană pentru toată iarna și modul în care sunt distribuite aceste rezerve.

„De asemenea, acum este momentul potrivit de completare a rezervelor de hrană. În cazul în care apicultorul nu a avut grijă, sau consumul a fost mai mare și nu este suficientă hrană în familie, cei care dispun de rezervă de rame, sau de pildă, într-o familie să admitem că sunt mai multe rame cu miere decât  acoperite cu albine, pentru a egala hrana, putem să împrumutăm o ramă dintr-o familie în alta, iar albinele să aibă suficientă hrană pentru consum până în februarie, când au primele zboruri de curățire. În cazul în care avem familii cu rezerve puţine, iar faguriii sunt insuficienţi, aceste albine se hrănesc artificial”, accentuează Ion Maxim.

Această toamnă cu temperaturi generoase în luna noiembrie ar putea dezorienta apicultorii, dar și albinele. În condițiile unei vremi destul de călduroase, specialistul susține că trebuie luate din timp măsuri de protecție a acestor insecte.

„De obicei, în luna noiembrie albinele nu ar trebui să fie atât de active precum observăm că se întâmplă în acest an. Starea anormală în stup, cauzată de  temperaturile înalte, are ca efect neliniștea albinelor care zilnic ies la zbor, însă acest lucru nu este benefic fiindcă matca, văzând că este mișcare, albina zboară, găsește polen, apare riscul să înceapă să semene, ceea ce duce la intensificarea activității de consum, ele trebuie să facă temperatura cuvenită ca să se mențină și să poată crește puietul, ceea ce nu este bine. Totodată, este obligatoriu să fie micșorat urdinișul, (atât cât să poată intra două- trei albine, deoarece acum tot din cauza vremii, foarte mult s-au activat viespile, care atacă familiile de albine, iar pe cele mai slabe pot chiar să le nimicească. De asemenea trebuie să fie puse gratiile antișoareci,mai ales acolo unnde stupii sunt în apropierea pădurii”, a mai adăugat specialistul.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!