Fructele și legumele autohtone rămân vulnerabile la condițiile meteorologice în perioada imediat următoare și asta după ce anul 2022 a fost unul secetos în Republica Moldova.
„Conform experienței din ultimii ani, prețurile la fructele și legumele autohtone sunt, în mare măsură, afectate de condițiile meteorologice adverse cum ar fi înghețuri, precipitații abundente, de costurile asociate recoltării, transportării, depozitării, dar și comercializării acestora în punctele de comercializare din țară. În cazul apariției unor temperaturi mai scăzute față de norma sau a unor precipitații abundente/ninsori, acest fapt ar rezulta în creșterea peste prognoze a prețurilor la produsele alimentare în următoarele luni”, potrivit informațiilor Băncii Naționale a Moldovei.
Fermierii moldoveni au fost afectați de secetă în anul 2022, respectiv producția agricolă a fost compromisă parțial sau total în funcție de zona țării.
Datele Biroului Național de Statistică relevă că în anul 2022 întreprinderile agricole au produs partea principală a volumului de sfeclă de zahăr cu 7,6% mai puțin, cereale şi leguminoase pentru boabe (fără porumb) cu aproape 25% mai puțin, floarea soarelui – cu aproape 30%, soia – 43,4%.
Totodată, producția de cartofi s-a redus cu aproape 8%, 17,2% mai puține legume, 34,6% - de struguri, 38,6% - de fructe, nuci și pomușoare.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!