Specialiștii spanioli și-au împărtășit experiența în producerea de piersici și nectarine. Aceasta la seminarul organizat de Asociația Moldova Fruct și Proiectul USAID Moldova Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova (Dezvoltăm Moldova Rurală).
Producerea materialului săditor, selecția, inovarea și brevetarea soiurilor noi de sâmburoase solicitate pe piața europeană, dar și producerea fructelor de înaltă calitate – au fost doar câteva din subiectele abordate.
Un accent deosebit a fost pus pe importanța infrastructurii de post-recoltare pentru creșterea competitivității fructelor moldovenești pe piețele externe.
Experta în protecția plantelor, Larisa Munteanu, a atras atenția asupra aspectelor cheie în protecția integrată a plantațiilor de fructe, menționând importanța tratărilor în perioade optime pentru a diminua cantitatea produselor de uz fitosanitar și crește eficiența acestora contra bolilor și dăunătorilor.
Evenimentul a inclus și demonstrații practice privind particularitățile de tăiere a pomilor de piersic și nectarin de diferite soiuri și forme ale coroanei și normarea încărcăturii de rod pe cale chimică și mecanică, în perioade diferite.
Evenimentul face parte din seria de instruiri în tehnologii și inovații, cu scopul de a prelua și implementa bunele practici care vor contribui la creșterea competitivității fructelor moldovenești pe piețele externe.