В Молдове

R. Moldova caută soluții pentru a sprijini fermierii și tranzitul de cereale ucrainene

Автор: AgroExpert
Moldova soluții tranzit cereale Ucraina - agroexpert.md

Republica Moldova încearcă să găsească o soluție să împace interesele fermierilor din Republica Moldova, dar și să asigure tranzit de cereale din Ucraina. În acest context, au loc discuții și cu Ucraina, și cu România, și cu Comisia Europeană. Despre aceasta a afirmat într-un interviu la RFI, președinta Moldovei, Maia Sandu.

De la începutul războiului în Ucraina, Republica Moldova joacă un rol important în tranzitul cerealelor ucrainene. La Galați a avut loc recent o întâlnire cu reprezentanții României, Ucrainei, Moldovei, SUA, UE unde au fost căutate soluții pentru diversificarea rutelor alternative pentru exporturile de cereale pe care ferată, rutieră și maritimă.  

Citește și: Tranzitul de cereale ucrainene prin Republica Moldova, abordat în România

„Încercăm să găsim o soluție. Se discută și cu Ucraina, și cu România și cu Comisia Europeană să vedem cum putem împăca interesele fermierilor din Republica Moldova, dar și să putem asigura acest tranzit de cereale din Ucraina. Suntem obligați să ajutăm Ucraina. Ucraina ne asigură pacea astăzi. Noi vom face totul ca să găsim o soluție pe cât se poate de bună pentru ambele părți. Guvernul va continua discuțiile în acest format. Și evident una dintre soluții este să facem investiții rapide în infrastructura de transport, în infrastructura navală ca să creștem capacitatea, pentru această perioadă, dar și perioada de pace. Pentru că vrem să creștem exporturile noastre, vrem să ne dezvoltăm infrastructura și putem să facem acest lucru inclusiv cu resursele Uniunii Europene”, declară șefa statului.

Potrivit președintei, este și problema fermierilor din R.Moldova care nici până la aceste crize, provocate de război, nu aveau suficiente căi pentru export.

„Trebuie să recunoaștem că, nici infrastructura feroviară și nici cea navală nu este suficient de dezvoltată în R. Moldova. Acum, cu aceste volume destul de mari care vin din Ucraina, situația s-a complicat”, a menționat Maia Sandu.

Iar în ceea ce privește revendicarea fermierilor moldoveni care insistă pe interzicerea importurilor de cereale din Ucraina și amenință cu reluarea protestelor în centrul Capitalei, șefa statului a reiterat că trebuie să ajutăm Ucraina.

„Este datoria noastră. Pe de altă parte, Guvernul a întreprins acțiuni pentru a susține producătorii moldoveni. Evident, vom face în continuare eforturi pentru ca să ajutăm fermierii, ținând cont de resursele pe care le avem. E nevoie să susținem și alte domenii. Mai multe sectoare din economie sunt afectate de război. Trebuie să ne asigurăm că susținerea statului este distribuită echitabil”, a precizat Sandu.

Amintim că, membrii Forța Fermierilor au solicitat repetat organizarea unei ședințe comune cu prim-ministrul Republicii Moldova, avertizând că în cazul în care vor fi ignorați, agricultorii vor relua protestele începând cu 14 august.

Totuși, Asociația a anunțat despre reluarea acțiunilor de protest luni, 14 august. Aceasta după ce nu a fost nici o reacția privind întrunirea cu prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, precum și niciun progres în realizarea revendicărilor.

În urma protestelor, agricultorii - membrii Forța Fermierilor au rămas indignați de comportamentul arogant al reprezentanților Legislativului în raport cu producătorii agricoli. Aceștia au avertizat că, dacă solicitările vor fi din nou ignorate vor recurge la alte acțiuni de protest.

Reamintim că, Asociația Forța Fermierilor a avut o întâlnire cu ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea pe 17 august. După discuție, Asociația a menționat că, în cazul în care nu vor avea o discuție cu prim-ministrul, Dorin Recean, vor relua protestele.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!