Știri din Moldova

Noi proteste? Revendicările înaintate de agricultori rămân nerezolvate

Author: AgroExpert
proteste agricultori - agroexpert.md

Asociația Forța Fermierilor cere repetat crearea pentru perioada vara-toamna a coridoarelor speciale vamale pentru exportul cerealelor și oleaginoaselor autohtone. Totodată, membrii solicită organizarea unei ședințe comune cu prim-ministrul Republicii Moldova, unde vor înainte revendicările pentru a ajuta sectorul agrar. În cazul în care vor fi ignorați, agricultorii vor relua protestele începând cu 14 august.

„Azi a fost convocată ședința Consiliului Asociației Forța Fermierilor, care a constatat cu îngrijorare profundă că nicio revendicare înaintată la suspendarea protestului din iunie, la moment nu este realizată.

Organul de administrare a organizației a primit multiple informații despre situația dezastruoasă în sectorul agrar, caracterizata prin prețuri derizorii la recolta nouă, costuri exorbitante de producere și presiunea enormă a creditorilor asupra fermierilor. Deja au fost fixate cazuri când organizațiile de creditare nebancară deposedează agricultorii de tehnica agricolă pe împrumuturi curente.

În același timp, noi observăm o iresponsabilitatea din partea autorităților abilitate, care sfidează demonstrativ interesele producătorilor agricoli micro, mici și mijlocii și evită să realizeze proprii promisiuni. Peste 40 de zile sunt mutate în coridoarele diferitor ministere proiectele Regulamentelor privind alocarea compensațiilor pentru grâu și orz și repartizarea motorinei din România. Din câte vedem, săptămâna curentă nici nu este planificată ședința Guvernului, ceea ce înseamnă continuarea tergiversării procesului aprobării documentelor de sprijin pentru fermieri”, se arată în declarația Asociației.

Totodată, agricultorii subliniază că situația similară se atestă și cu introducerea moratoriului la achitarea datoriilor pentru agricultorii micro, mici și mijlocii, cu interzicerea temporară executării silite a obligațiunilor fermierilor și neadmiterii declanșării procedurilor de insolvență.

„Agricultorii, care fiecare zi sunt asaltați de creditori și sunt nevoiți să achite datorii cu producția la prețuri mizere, timp de o lună primesc întru bătaie de joc răspuns de la oficialii că se lucrează asupra conceptului moratoriului. Toate acțiunile de distrugere a ramurii se produc pe fundalul ignorării din partea șefului executivului solicitărilor noastre de dialog, fapt, care tensionează și mai mult situația”, mai susțin reprezentanții.

Astfel, Asociația Forța Fermierilor solicită repetat :

  1. Organizarea imediată a întâlnirii cu prim-ministru RM;
  2. Aprobarea urgentă a Regulamentelor privind alocarea compensațiilor pentru grâu și orz și repartizarea motorinei din România;
  3. Introducerea prin decizia CSE a unui moratoriu pănă la 31 decembrie 2023 la achitarea datoriilor producătorilor agricoli micro, mici și mijlocii, care cultivă preponderent cereale și oleaginoase atăt către creditorii privați, căt și către bugetul public național, cu interzicerea executării silite a obligațiunilor și declanșării procedurilor de insolvență.
  4. Crearea pentru perioada vara-toamna coridoarelor speciale vamale pentru exportul cerealelor și oleaginoaselor autohtone.

Amintim că, protestul fermierilor a început miercuri, 7 iunie. Aceștia și-au scos tractoarele pe drumurile principale din circa 20 de raioane, în semn de revoltă că Guvernul nu le îndeplinește revendicările. Agricultorii se declară dezamăgiți și spun că de fiecare dată aud doar promisiuni. Totodată, organizatorii nu exclud deplasarea posibilă ulterioară a tehnicii agricole în capitală.

Manifestațiile au continuat și joi, 8 iunie, în mai multe locații din țară. Fermierii au anunțat anterior că dacă nu vor fi auziți, vor bloca vămile Leușeni și Sculeni, dar și drumurile naționale Hîncești-Leova, Orhei-Rezina și Bălți-Chișinău.

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) a venit cu o reacție și a comunicat că rămâne deschis pentru a avea un dialog constructiv cu fermierii, „bazat pe argumente economice și nu pe poziții ostile”. Totodată, Guvernul susține că a propus un șir de măsuri care vor redresa situația economică a agricultorilor.

Ulterior, după două zile de proteste în teritoriu, Consiliul Asociației Forța Fermierilor a decis să întrerupă acțiunile de protest din țară și să se implice activ în negocierile cu prim-ministrul Dorin Recean privind îndeplinirea revendicărilor agricultorilor. În cazul în care aceste întruniri nu vor avea rezultate pozitive, producătorii agricoli amenință cu proteste atât în raioane, cât și în capitală pe 19 iunie.

Totuși, la data de 16 iunie, agricultorii au anunțat că s-a decis reluarea protestelor masive începând cu 19 iunie, cu deplasarea tehnicii agricole spre capitală

Pe parcursul zilei de 19 iunie, mai multe coloane cu tractoare s-au deplasat spre Chișinău. Totodată, alte 250 de utilaje au ieșit pe traseele naționale, într-un protest menit să atragă atenția asupra situației dificile cu care se confruntă în sectorul agricol.

Ulterior, în cadrul discuțiilor dintre agricultori și ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, Forța Fermierilor a înaintat Guvernului 3 revendicări, care urmau să fie îndeplinite până pe 1 august. Aceștia accentuau că, dacă revendicările nu vor fi realizate în termenul stabilit, imediat după finalizarea secerișului la primă grupă, agricultorii vor relua protestele.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!