Producătorii de pomușoare din Republica Moldova au avut parte de un an complicat din cauza condițiilor meteorologice. Totuși, în pofida pierderilor semnificative, exporturile către Uniunea Europeană au continuat să crească, iar România a fost destinația principală a fructelor moi.
Președinta Asociației „Pomușoarele Moldovei”, Aneta Ganenco, a declarat pentru AGROEXPERT că anul agricol a fost marcat de condiții meteorologice dificile.
„Am avut înghețuri în primăvară, ploi în perioada fructificării căpșunului și secetă atunci când zmeurul și murul trebuia cules și comercializat. De asemenea, în septembrie au fost ploi constante atunci căpșunul și zmeurul remontant au intrat în fructificare”, detaliază experta.
Pe lângă problemele climatice, dificultățile logistice și geopolitice au persistat. Totuși, tendințele pozitive înregistrate în 2023 s-au menținut: exporturile către Uniunea Europeană au crescut, în timp ce livrările către țările CSI au scăzut.
„România a devenit o piață atractivă pentru producătorii de bacifere. Consumatorii de aici au preferințe gustative similare cu cele ale moldovenilor, iar imaginea fructelor moldovenești este asociată cu produse sănătoase și rustice”, a precizat Aneta Ganenco.
Fructele congelate, în schimb, au fost exportate în cantități mai mici către Serbia și Polonia.
Cu toate acestea, Aneta Ganenco a accentuate că piața țărilor CSI nu este închisă pentru producătorii noștri, doar că cheltuielile logistice sunt mari.
Deși prețurile în 2024 au rămas constante, piața internă încă nu este acoperită ceea ce condiționează o ușoară creșterea a costurilor.
„Pe segmentul zmeurului, dacă vorbim de piața internă, au apărut deja soiurile noi, europene, mășcate, cu o calitate gustativă deosebită, iar prețul este mai mare decât la soiurile vechi. Totodată, este un preț bun pentru fructele remontante care fructifică la sfârșit de august, septembrie, octombrie și noiembrie, în funcție de cât de caldă e toamna. În perioada de toamnă, chiar dacă sunt strugurii și alte fructe de sezon, oricum căpșunul și zmeurul remontant este solicitat”, concluzionează președinta Asociației „Pomușoarele Moldovei”, Aneta Ganenco.