De-a lungul frontierei din estul țării au fost instituite restricții la vânătoarea de păsări. Decizia a fost luată de Comisia pentru Situații Excepționale din raionul Ștefan Vodă în contextul în care a fost înregistrat un focar de gripă aviară.
„Se interzice vânătoarea păsărilor și a celor acvatice, iar în cazul depistării păsărilor sălbatice cu semne clinice sau a cadavrelor acestora, va fi notificată STSA”, anunță Poliția de Frontieră.
Decizia a fost luată pentru aprobarea normei sanitar-veterinare privind măsurile de supraveghere, control și combatere a gripei aviare.
În acest sens, echipa Direcției regionale EST a IGPF face un apel către toate persoanele care se vor afla în zona de frontieră să respecte cerințele dispuse în decizia CSE și să se conformeze.
Precizăm că, pe teritoriul Republicii Moldova, în perioada 22 decembrie – 2 ianuarie, au fost înregistrate mai multe cazuri de gripă aviară la fauna sălbatică și la păsările din exploatațiile nonprofesionale. Totodată a fost depistat un focar de rabie la bovină la Rezina și un focar la vulpe roșie sălbatică la Edineț. Despre aceasta informează Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).
Citește și: Tot mai multe focare de influență aviară, depistate în Moldova
Amintim că, anterior, pe teritoriul Republicii Moldova a fost înregistrat un focar de gripă aviară la fauna sălbatică, în special lebede și un focar de rabie la câine. Despre aceasta a anunțat Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).
Află și: Focar de gripă aviară și de rabie, depistat în R. Moldova
Instituția Publică Centrul Republican de Diagnostic Veterinar a confirmat gripa aviară la fauna sălbatică în localitatea Cubolta, raionul Sîngerei, pe 16 decembrie.
Ulterior, 65 de lebede au fost găsite moarte pe râul Răut, în sectorul Lunga – Băhrinești, din raionul Florești. Potrivit specialiștilor, gripa aviară ar putea fi cauza acestei tragedii.
Te-ar putea interesa și: 65 de lebede au fost găsite moarte pe râul Răut. Ce spun specialiștii
Astfel, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) vine cu un șir de recomandări, atât pentru fermieri cât și pentru întreaga populație, privind prevenirea apariției gripei aviare.