В Молдове

Scad exporturile: Ce produse au fost cele mai solicitate peste hotare

Автор: AgroExpert
Ce produse au fost cele mai solicitate peste hotare - agroexpert.md

În primele patru luni ale anului 2024, ponderi semnificative în structura exporturilor au revenit legumelor și fructelor, cerealelor și semințelor oleaginoase. Totodată, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut s-au redus exporturile de petrol și produse petroliere. Despre aceasta se arată în informațiile publicate de Biroul Național de Statistică (BNS).

În structura exporturilor din ianuarie-aprilie 2024, ponderi semnificative au revenit următoarelor grupe de mărfuri: legume și fructe (11,4%); cereale și preparate pe bază de cereale (11%); semințe și fructe oleaginoase (8,8%), băuturi alcoolice și nealcoolice (6,1%); grăsimi și uleiuri vegetale fixate, brute, rafinate sau fracționate (5,6%); petrol, produse petroliere și produse înrudite (3,8%); hrană destinată animalelor (1,5%). 

Potrivit BNS, în ianuarie-aprilie 2024, comparativ cu perioada corespunzătoare din anul 2023, s-au redus exporturile de petrol, produse petroliere și produse înrudite cu peste 70%, în timp ce grăsimile și uleiurile vegetale fixate, brute, rafinate sau fracționate au scăzut cu circa 40%.

De asemenea, mierea a înregistrat o descreștere de aproximativ 40%, tutunul brut și prelucrat de peste 90% și hrana destinată animalelor de aproape 13%. 

Pe de altă parte,  în această perioadă, exporturile de semințe și fructe oleaginoase au crescut de aproape 2 ori, iar cele de legume și fructe au înregistrat o creștere de 24%.

Totodată, exporturile de animale vii s-au majorat cu peste 30%.

Precizăm că, în ianuarie-aprilie 2024, exporturile de mărfuri au fost mai mici cu peste 12%, comparativ cu cea înregistrată în perioada corespunzătoare din anul 2023. 

Exporturile de mărfuri destinate țărilor Uniunii Europene, în ianuarie-aprilie 2024, au fost cu peste 7% mai puțin, comparativ cu perioada corespunzătoare din anul 2023. Totodată, livrările către CSI au scăzut cu circa 20%, în raport cu aceeași perioadă a anului trecut.

Află și: Exporturile și importurile de mărfuri au scăzut în ianuarie - aprilie

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!