În luna aprilie 2024, exporturile de mărfuri ale Republicii Moldova s-au redus cu aproape 9%, comparativ cu anul trecut. Totodată, importurile au scăzut cu 0,3%. Despre aceasta informează Biroul Național de Statistică (BNS).
În ianuarie-aprilie 2024 exporturile de mărfuri au fost mai mici cu peste 12%, comparativ cu cea înregistrată în perioada corespunzătoare din anul 2023. În același timp, importurile au avut un nivel inferior celui realizat în perioada similară din anul 2023 cu 2,2%.
Exporturile de mărfuri autohtone în ianuarie-aprilie 2024 au constituit 935,6 milioane de dolari (77% din total exporturi), fiind în scădere cu 0,8% față de perioada similară din anul 2023, care a influențat micșorarea valorii totale a exporturilor cu 0,5%.
În schimb, reexporturile de mărfuri străine au înregistrat o scădere de aproape 40%, ajungând la 278,9 milioane de dolari.
Potrivit BNS, mijloacele de transport rutier au continuat să fie cele mai folosite pentru exporturi, reprezentând aproximativ 80% din totalul exporturilor. După care urmează transportul maritim, constituind circa 15%, transportul feroviar - aproape 2%, transportul aerian - aproape 1% și instalații fixe de transport - 1%.
Exporturile de mărfuri destinate țărilor Uniunii Europene, în ianuarie-aprilie 2024, au fost cu peste 7% mai puțin, comparativ cu perioada corespunzătoare din anul 2023. Totodată, livrările către CSI au scăzut cu circa 20%, în raport cu aceeași perioadă a anului trecut.
Importurile de mărfuri provenite din țările Uniunii Europene, în ianuarie-aprilie 2024, au fost cu aproximativ 2% mai puțin, față de aceeași perioadă din anul 2023. De asemenea, importurile de mărfuri provenite din țările CSI s-au diminuat cu peste 50%.
România a fost principala destinație a produselor moldovenești în perioada ianuarie-aprilie 2024. Peste 30% din totalul exporturilor au fost către această țară. De asemenea, produsele din Republica Moldova au mai ajuns în Ucraina, Italia, Germania, Turcia, Cehia, Polonia și Federația Rusă.
În ianuarie-aprilie 2024, Ucraina este în topul țărilor importatoare de mărfuri - cu peste 15% din totalul importurilor. Alte țări sunt România, China, Turcia, Germania, Italia, Polonia, Franța și Federația Rusă.