Proiectul, propus de Ministerul Economiei, a fost examinat în cadrul unei reuniuni a secretarilor de stat și prevede modificări la mai multe acte legislative.
Astfel, se propune ca scutirea actuală de taxe vamale să nu se aplice mărfurilor produse în zona de liberă practică și importate în restul teritoriului vamal al țării. De asemenea, scutirea nu se va aplica mărfurilor naționale care nu sunt tratate suficient în zona economică liberă și sunt importate în alte zone vamale, precum și mărfurilor străine plasate în zona economică liberă, cu dovada originii lor preferențiale.
Un alt amendament prevede că Ministerul Economiei va aproba un model de contract între administrație și un rezident al ZEL. Administratorii ZEL vor fi obligați să transmită o copie a contractului încheiat la Ministerul Finanțelor și să raporteze orice modificări, inclusiv suspendarea sau rezilierea contractului, în termen de 15 zile de la efectuarea acestor modificări la contract.
În plus, se stipulează că mărfurile obținute integral pe un teritoriu vamal nu au statutul vamal de mărfuri interne dacă sunt obținute din mărfuri aflate în depozit temporar sau plasate sub regimul de tranzit extern, de antrepozit vamal de zonă liberă, de admitere temporară sau de prelucrare pe teritoriul vamal. Proiectul de lege urmează să intre în vigoare la 1 iulie 2023.
Nota explicativă a proiectului nu a fost încă publicată, dar se menționează că modificările vizează sporirea eficienței funcționării administrațiilor zonelor economice libere din Republica Moldova și implementarea prevederilor Acordului de Asociere RM-UE. În Moldova există 7 zone economice libere. La începutul anului 2022 erau peste 230 de rezidenți. Volumul investițiilor în zonele economice libere de la crearea acestora a depășit 500 mln de dolari.
Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!