Seceta face prăpăd în mai multe regiuni din țară. Mai multe fântâni au secat, iar în unele râuri și lacuri nivelul apei a scăzut simțitor. Perspectivele sunt sumbre, spun meteorologii, așa că autoritățile îndeamnă oamenii să utilizeze rațional resursele de apă. Sudul țării este cel mai afectat de canicula care a pus stăpânire pe țara noastră. Oamenii nu risipesc niciun strop de apă, așa că o folosesc doar pentru necesitățile de bază.
Satul Cioc-Maidan din autonomia găgăuză este aprovizionat cu apă de la cinci fântâni arteziene. Din cauza deficitului de apă, în unele zile alimentarea este întreruptă pentru câteva ore. În această perioadă, oamenii își fac rezerve de apă, dar folosesc și apa din fântâni, scrie Moldova1.
Ana Cambur, locuitoarea satului Cioc-Maidan, a adus gălețile pline cu apă de la fântână, pentru a face conserve pentru iarnă. Tot cu apa adusă de la fântâni adapă păsările și animalele din gospodărie.
„Seara, avem mai puțină apă, dar ziua este. Din fântână noi folosim apă pentru gospodărie, dăm apă la animale. Când facem conserve, luăm apă din fântână, pentru că este mai bună decât apa de la robinet”, a spus femeia.
Nu renunță nici la mica grădină cu flori, pe care spune femeia, a crescut-o cu multă grijă și care îi colorează gospodăria.
„Fântâna noastră este construită pe un izvor și apă ține mereu trei metri, seara scade, dar dimineața apă este suficientă. În sat sunt vreo 30 de fântâni, oamenii le folosesc pentru animale, dar nu este potrivită pentru irigare - este sărată”, a menționat Dumitru Cambur, locuitor din Cioc-Maidan.
„Seara, în jurul orei 20-21, poate să nu fie apă timp de 1-2 ore, dar ziua este apă de la robinet. Bem apă de la robinet, dar de la fântână folosim pentru animale. Sunt, desigur, probleme cu apa, dar pentru sat este suportabil, putem face față”, afirmă un alt locuitor.
Arșița a afectat și unul din lacurile din localitate. Din cauza nivelului apei, care scade constant, sute de pești au murit.
„Anul acesta, într-unul dintre lacurile noastre, situația este critică, au mai rămas 25-30 de centimetri de apă, murdăria se adună și peștii nu primesc suficient aer și din această cauză mor. Un lac se usucă aproape în totalitate și toți peștii mor”, a declarat Oleg Constandoglo, primarul din Cioc-Maidan.
Serviciu Hidrometeorologic de Stat anunță că nivelul apei în râuri și lacuri a scăzut pe întreg teritoriul țării. Cele mai afectate sunt râurile Botna, Vilia, Draghiște și Cubolta. La fel, este afectat râul Prut. Hidrometeorologii spun că în raionul Cantemir apa urmează să scadă în următoarele zile cu 10 centimetri sau și mai mult.
În satul Leca, din raionul Cantemir, oamenii spun că au apă în fântână, însă se tem că în următoarele zile ar putea să rămână și fără aceasta.
„Pe așa căldură, noi mai lucrăm și în câmp, dar când sunt zile de acestea, ne oprim. S-a uscat și porumbul, care a mai avut îngrășământ poate să mai reziste 20 la sută, restul, gata. Apă în fântâni este puțină”, a spus un bărbat din satul Leca.
Meteorologii anunță că, până pe 17 iulie, în Republica Moldova temperaturile vor continua să crească până la 40 de grade Celsius. Autoritățile îndeamnă oamenii să utilizeze apa strict pentru necesitățile vitale, casnice și menajere. Activitățile gospodărești, cum ar fi: udatul gazonului sau al plantelor din gospodăria proprie, spălatul trotuarelor, aleilor și al mașinilor, umplerea piscinelor, să fie evitate în această perioadă. De asemenea, cei care folosesc resursele de apă pentru irigare să utilizeze apa rațional, să practice irigarea pe timp de noapte pentru a diminua procesul de evaporare a apei.