В Молдове

Slusari: Este necesară prelungirea restricționării importului de cereale

Автор: AgroExpert
Slusari: Este necesar prelungirea restricționării importului de cereale - agroexpert.md

Mâine, 26 iunie, expiră perioada de licențiere a importului de cereale și oleaginoase. În acest context, fostul director executiv al Asociației Forța Fermierilor, Alexandru Slusari, susține că este necesară prelungirea acestei restricții.

„Deocamdată, nu văd nici un semn că Guvernul are de gând să prelungească aceste restricții, așa cum este în țările vecine cum ar fi România și Bulgaria. Dar acest lucru este imperios necesar”, a menționat Slusari, într-o postare pe Facebook.

Acesta a adăugat că întârzierea introducerii acestui mecanism anul trecut a costat foarte scump fermierilor mici și mijlocii, mulți dintre ei fiind distruși financiar din cauza prețurilor derizoriu la materia prima.

Totodată, fostul director executiv al Forței Fermierilor, Alexandru Slusari, a atras atenția asupra riscurilor în lipsa implementării unor măsuri. 

„Dacă guvernare în plin sezon agricol lasă piața internă neprotejată, apare riscul enorm că:

  1. prețurile la grâu, porumb și floare soarelui se vor prăbuși vertiginos și se vor falimenta masiv acei fermieri, care cu ultimul efort au rezistat primăvară.
  2. România închide piața de export a cerealelor și oleaginoaselor din Moldova, evitând pericolul reexportului din Ucraina. Vă amintesc că piața română a devenit din 2022 principală piața de desfacere pentru grâu, porumb și floarea soarelui din țara noastră”, mai susține acesta.

Precizăm că, activitatea Comisiei de licențiere a importului de cereale și oleaginoase care a funcționat în baza Legii nr. 160/2011, își finalizează activitatea. Despre aceasta a anunțat Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA).

Recomandăm și: Liber la importul de cereale: Comisia de licențiere își încheie activitatea

„Reglementarea prin licențiere poate fi realizată pe un termen de cel mult 3 luni, care poate fi prelungit o singură dată cu cel mult încă 3 luni. Prin urmare, perioada  pentru care a putut fi aplicată licențierea importului de cereale și oleaginoase a atins termenul-limită”, explică instituția.

Amintim că, măsura de licențiere a fost introdusă pentru prima dată la 11 octombrie 2023 și a fost funcțională în perioada stării de urgență (până pe 31 decembrie 2023). Următoarea decizie de menținere a acestei măsuri a fost luată pe 5 ianuarie 2024 și extinsă pe 8 aprilie, cu termen-limită până pe 26 iunie curent.

Recomandăm și: S-au importat sau nu cereale? MAIA prezintă doar numărul de solicitări

În toată această perioadă, în total, au fost acordate 12 licențe pentru importul a circa 69.5 mii tone de semințe de floarea-soarelui, dintre care 1200 tone au fost solicitate pentru industria de cofetărie din soiuri care nu se cultivă în Republica Moldova și circa 44 de tone sunt de porumb pentru pop-corn, din soiuri și hibrizi care nu se cultivă în țară.

Află și: Care companii au obținut licențe pentru importul de floarea-soarelui

 

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!