В Молдове

Sprijin financiar pentru fermierii afectați de intemperii: Când vor primi banii

Автор: Lidia Danila
Sprijin financiar fermierii - agroexpert.md

50 de milioane de lei, din Fondul de intervenție, vor fi distribuiți agricultorilor care au suferit pierderi, urmare a calamităților din vara anului 2023. Procesul de depunere a cererilor pentru solicitarea ajutorului va începe în aproximativ 20 de zile.

„Încurajăm toți agricultorii afectați să pregătească documentele necesare și să fie pregătiți să depună cererile atunci când va fi deschis apelul. Agenția de Intervenții și Plăți în Agricultură va oferi asistența necesară și va ghida agricultorii în acest proces”, a menționat ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), Vladimir Bolea.

Potrivit calculelor efectuate de MAIA cea mai afectată cultură a fost porumbul. Astfel, statul va aloca peste 45 de milioane de lei agricultorilor a căror recoltă a fost compromisă în proporție de 60% și mai mult. Se estimează că aproximativ 390 de fermieri vor beneficia de acest ajutor.

De asemenea, furtunile și grindina din perioada 25-27 iulie 2023 au avut un impact negativ asupra livezilor, afectând un număr semnificativ de producători agricoli, în special în raionul Edineț. Pentru a sprijini recuperarea acestor pierderi, 7 agricultori vor beneficia de un ajutor financiar în valoare de peste 3,5 milioane de lei.

Te-ar putea interesa și: VIDEO | 90% din livada de mere și cireșe a unui agricultor din Edineț - distrusă de ploaia puternică

Amintim că, agricultorii din sudul Republicii Moldova au ieșit pe 7 februarie la un protest cu tehnica agricolă. Aceștia susțin că sunt disperați și fără resurse pentru a-și începe lucrările de primăvară. De cealaltă parte, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea precizează că Guvernul a aprobat alocarea a 50 de milioane de lei producătorilor agricoli a căror recoltă a fost afectată de secetă în proporție de 60%.

Citește și: Bolea, despre protestele din Cahul: Vor primi bani pentru a începe lucrările agricole

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!