В Молдове

Strugurii „Moldova” – primele probleme de calitate

struguri moldova export- AgroExpert.md

Noua recoltă a strugurilor de masă „Moldova” a apărut în lanțurile de supermarketuri și magazine-chioșcuri din Chișinău. Nu există plângeri cu privire la calitate, densitate, conținut de zahăr și dimensiune. Pentru consumatorii deosebit de pretențioși, doar dimensiunea mică a bobițelor poate provoca critici - un efect secundar al secetei de vară. Majoritatea cumpărătorilor nu percep această caracteristică a produselor agricole din 2022 ca pe un dezavantaj.

Experții în agricultură susțin că acesta este chiar un avantaj în cazul achiziției a unei cantități mici de struguri. Mai rău, strugurii proaspăt recoltați „Moldova” pot avea probleme. În cazul în care nu sunt consumați bobițele se pot înnegri, ceea ce scade din calitate.

Prețul primei recolte „Moldova” din toamnă în retailul moldovenesc este destul de mare - 16-18 lei/kg (0,82-0,92 dolari/kg). Mai mult, strugurii albi și roșii autohtoni de înaltă calitate din soiurile „de vară” se găsesc încă pe rafturile magazinelor la un preț de 20-25 lei/kg (1,03-1,28 USD/kg).

Experții din asociațiile viticole susțin că schimbarea culorii ciorchinului de struguri de la verde la maro se datorează faptului că tulpinile își pierd umezeala mult mai repede decât boabele în sine. Modalitatea de a încetini acest proces este de a raci la 2-4 grade Celsius strugurii după ce au fost recoltați. Experții în agricultură susțin că acest proces este indicat pentru strugurii care urmează să fie recoltați.

Producătorii de struguri susțin că roada din acest an va fi mai mare și mai calitativă decât în 2021 și o vor putea vinde mai bine, cel puțin în cazul soiurilor de masă.

„Schimbarea climatului are impact major asupra viței-de-vie, favorizând înghețurile de primăvară și de toamnă, dar și apariția unor boli noi și dăunători. Sunt din ce în ce mai puține precipitații anuale (sub 400 mm/an) fapt ce reprezintă un stres hidric sever, cu efecte negative asupra strugurilor, vinurilor și sectorului în general. Chiar și în condițiile actuale, strugurii recoltați corespund calității, estimativ recolta 2022 se așteaptă a fi echivalentă anului 2021”, menționează Elizaveta Breahnă, directorul interimar ONVV.

Potrivit estimărilor Ministerului Agriculturii, recolta de struguri este preconizată la 250 mii tone.

⚡️Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

 

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!