Zeci de producători locali participă la Târgul de Florii pe esplanade bulevardului Mircea cel Bătrân intersecție cu strada Petru Zadnipru din sectorul Ciocana. Standurile pline cu brânzeturi artizanale, miere de albine, produse de panificație, cătină, migdale, vin, dar și flori și material săditor au ademenit cumpărătorii. În premieră, la această ediție, vizitatorii pot găsi panettone după rețetă italiană.
Lilia Ursu a venit cu produse de panificație, toate cu maia vie, fără drojdie: pâine, rulada și cozonac. Spune că în fiecare produs, cât e el de mititel, stă inima producătorului.
„Procesul de pregătire a pâinii pentru coacere Începe cu 2 zile înainte. Seara se pregătește cantitatea de maia necesară pentru coacere, a doua zi se pregătește aluatul și se plasează în frigider la o temperatură joasă, pentru fermentarea la rece. Apoi următoarea zi are loc coacerea. Pâinea cu maia vie pe care o coc are gustul autentic de „Moldovă”, de amintirile copilăriei, de mamă, de bunică”, susține proprietara Brutăria Mioliei SRL.
Cel mai frumos covoraș de flori multianual este propus vizitatorilor de către Veronica Boduleac. Aceasta încurajează oamenii să sprijine producătorii autohtoni și produsele cultivate în țară.
„Venim de la Briceni cu diferite plante decorative. La moment avem un covoraș de flori care este mereu verde și înflorește la început și la sfârșit de vară. Avem și material săditor fructifer și arbuști decorativi la prețuri de producători”, susține antreprenoarea.
În premieră, la această ediție, vizitatorii pot găsi panettone după rețetă italiană, copt de Alexandru Răduceai.
„Avem panettone de 500 de grame și de 1 kg cu umplutură, iar cele fără - la 750 de grame. Toate ingredientele sunt naturale, de calitate superioară și aduse de peste hotare. Pentru noi astăzi este debutul la târgurile Cămara Fest. Cei care gustă din panettone spun că este foarte gustos”, ne-a declarat soția lui Alexandru Răduceai, Ana.
Cozonaci numai buni de pus pe masa de sărbătoare a adus și Ludmila Gherman, producătoare de la Călinești, raionul Fălești.
„Am venit să îndulcim lumea pe la sărbători cu blaturi pentru tort, cozonac, panettone. Cozonacul este cel mai întrebat de către oamenii care vizitează târgurile. Pentru a produce un cozonac gustos este nevoie de multă dragoste”, ne-a spus Gherman Ludmila.
La Târgul de Florii nelipsit este și desertul tradițional - babă neagră ca la nord, coaptă pe vatră cu lemne doar din ingrediente naturale, adus de Mariana Zabrian.
Familia Lefter a atras cumpărătorii prin culoare verde, întrucât oferta cu care vine la târguri este în funcție de perioada anului.
„La evenimentul de astăzi avem foarte multă verdeață, începând de la mărar, pătrunjel, mentă, meilisă, rucola, baby spanac, ceapă verde, leuștean, morcovei de anul acesta, ceapă și castraveți. Participăm la fiecare ediție Cămara Fest, un târg pe care-l recomand tuturor să-l vizite. Aici sunt producători autohtoni care vin cu produse de calitate”, susține Galina Lefter.
Iar pentru cei care au vrut să se îndulcească au avut posibilitatea să aleagă dintr-o varietate de produse apicole.
„Avem o gamă variată de produse apicole: miere de salcâm, tei, salvie și rapiță, alături de alte produse precum polenul, păstura și mixul apicol. Scopul nostru este să aducem bucurie și sănătate clienților noștri prin aceste produse benefice”, susține apicultorul Andrei Pîslari.
„Am venit la târg cu miere de salcâm, de tei, avem polen proaspăt de primăvara aceasta de la pomii fructiferi, avem păstură foarte bună coaptă în supt, avem fagure și lumânări colorate în roșu. Așteptăm cumpărătorii să vină, să guste și să cumpere produse naturale”, afirmă apicultorul Lilian Chicu.
„Mierea noastră este produsul albinelor din prisaca ApiMarK. Avem un sortiment larg de miere și diferite derivate din apicultură: polen, propolis. Vrem să facem pe plac consumatorului și ne străduim să fie o miere calitativă și frumoasă”, a spus apicultoarea Silvia Rupeț.
Organizatoarea evenimentelor Cămara Fest, Diana Crudu susține că târgurile sunt locul în care producătorii autohtoni aduc cele mai bune produse crescute cu multă grijă.
„Întotdeauna agricultura a fost o cenușărească a economiei naționale. A oferit mult, dar a primit foarte puțin în schimb. Ne bucură faptul că oamenii susțin și sprijină producătorii locali, ceea ce îi face pe mulți din ei să aibă puterea și curajul de a-și dezvolta afacerea. Totuși, ne-am dori să existe un grad de conștientizare în societate un grad de conștientizare mult mai înalt despre importanța sprijinirii celor de alături. Înainte de a-l iubi pe producătorul străin, să-l apreciem pe al nostru, autohton”, a punctat Diana Crudu.
Producătorii locali își așteaptă cumpărătorii și duminică, 28 aprilie, pe esplanade bulevardului Mircea cel Bătrân intersecție cu strada Petru Zadnipru din sectorul Ciocana.
AGROEXPERT este partener media al târgurilor Cămara Fest și Târgul de Florii.