В Молдове

Tot mai mulți oameni de la sate renunță la creșterea bovinelor

Автор: AgroExpert
Tot mai mulți oameni de la sate renunță la creșterea bovinelor - agroexpert.md

Tot mai multe persoane din sate renunță, în ultimii ani, să crească vaci, iar unul din motive ar fi seceta din 2022, când mulți au decis să-și vândă animalele pentru că nu mai aveau cu ce le hrăni. O altă cauză este prețul modest la lapte oferit de centrele de colectare care face total nerentabilă creșterea bovinelor.

Ion Constantin din satul Cucioaia, raionul Telenești, povestește că, acum câțiva ani, nu era om în sat care să nu crească o vacă pe lângă casa. Din cele câteva cirezi au mai rămas doar 40 de bovine, iar proprietarii se rânduiesc pentru a merge pe câmp cu vitele, scrie Radio Moldova.

„Oamenii n-au cu ce le îngriji, mulți le-au vândut. Tineret nu prea este, bătrâni mai mulți au rămas. Trebuie cosit, trebuie rânit, trebuie dus gunoiul la gunoiște - Laptele care îl mulgeți? - Nu avem unde-l da. Pentru gospodărie îi ținem. Mai creștem un vițel și mergem înainte”.

Primarul satului Țarigrad, raionul Drochia, Sergiu Rusu, explică faptul că singurul motiv pentru care o bună parte din locuitorii au renunțat să mai crească vaci ar fi prețul mic la lapte, care nu compensează toată munca depusă.

„Dacă să facem o comparație, cu cât se vinde un litru de lapte de casă și cu cât îl procurăm noi în magazin, este o diferență foarte mare. Dar să nu uităm că cel de magazin deja este degresat. Nu se răscumpără cheltuielile și munca. Atât de mult trebuie să muncești ca să aduci litru cel de lapte la vânzător”.

Numărul de vite a scăzut considerabil în ultimii ani și în satul Șuri, același raion, spune edilul Petru Turculeț. Acesta are și o explicație: oamenii au înțeles că domeniul nu mai este rentabil din cauza raportului inechitabil dintre preț și efortul depus.

„Dacă cu câțiva ani în urmă aveam vreo 5-6 cirezi, la moment nu există niciuna. Se pășunează în apropierea satului. Preponderent se ocupă cu creșterea animalelor pensionari. Tineretul pleacă peste hotare, neavând locuri de muncă în localități”.

Avem un deficit de lapte. Recunosc că autoritățile fermelor autohtone produc doar puțin peste 5% din consumul de lapte. Din acest motiv, Republica Moldova importă cantități impunătoare de lapte din Polonia, România și Ucraina.

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!