В Молдове

Tractoarele revin în stradă. Fermierii, nemulțumiți de amânarea discuției

Автор: Lidia Danila
protest agricultori - agroexpert.md

Fermierii care protestează se arată nemulțumiți de amânarea întâlnirii cu ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea. Aceștia consideră că este o „tragere de timp”.

„Este o atitudine iresponsabilă, agricultorii cataloghează drept o încercare de tragere din timp în situația foarte gravă pentru multi fermieri”, susține Forța Fermierilor.

În același timp, agricultorii informează că deja au discutat cu mai multe bănci comerciale, care au specificat ca mecanismul de garantare propus de Guvern, este imposibil de implementat pentru fermierii, care au credite restructurate, fără modificarea Regulamentului BNM.

„Băncile nu pot recredita agricultorii, care au împrumuturi cu plata întârziată, deoarece aceste sunt considerate neperformante. Plus multe bănci sunt foarte rezervate în raport cu garanțiile ODA”, mai precizează Asociația.

În acest context, agricultorii anunță mișcări cu tehnica agricolă pentru 22 februarie. 

Amintim că, începând cu 7 februarie, agricultorii din Republica Moldova au ieșit la un protest cu tehnica agricolă, susținând că nu au resurse minimale pentru lucrările de primăvară.

Fermierii protestatari au venit la Chișinău pe 16 februarie pentru a discuta cu autoritățile. Aceștia s-au adunat în fața Parlamentului, în speranța că vor avea o întâlnire cu președintele Legislativului, Igor Grosu. 

Fermierii au adus recipiente pentru păstrarea motorinei. Aceasta în contextul în care dieselul din România nu a ajuns la destinație. Anterior, Agenția Rezerve Materiale a precizat că se confruntă cu obstacole în găsirea unui ofertant pentru depozitarea celor 4.000 de tone de motorină din România. 

Citește și: Agricultorii au protestat în fața Parlamentului: Au adus canistre goale

Ulterior, agricultorii au discutat cu ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, și prim-ministrul Dorin Recean. În cadrul întrunirii s-au discutat provocările actuale din sectorul agricol.

Recomandăm și: Fermierii au discutat cu autoritățile. Recean: Să auzim revendicările voastre

Precizăm că, fermierii au fost chemați pentru 20 februarie la MAIA. Oficialii au revenit cu detalii referitor la modalitățile prin care mecanismul de garantare ar putea fi pus în aplicare, dar și vor clarifica situației privind motorina donată de partea română.

Astfel, pentru soluționarea dificultăților întâmpinate de producătorii de cereale s-a propus crearea unui mecanism de garantare a creditelor, pentru a le facilita accesul la finanțare pentru dezvoltarea activităților agricole. În cadrul discuțiilor dintre autorități și fermieri din 20 februarie, ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a venit cu detalii referitor la acest mecanism.

Te-ar putea interesa și: Noul mecanism de sprijin pentru fermieri: Cum îi va ajuta

Ce ține de motorina din România, aceasta întârzie să ajungă la agricultorii moldoveni. Fermierii care au așteptat luni întregi dieselul, trebuie să mai aștepte o zi pentru a afla când va fi expediat.

Află și: Fermierii mai așteaptă o zi pentru a afla când vine motorina română

Următoarea întâlnire dintre reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) și agricultorii protestatari trebuia să aibă loc pe 21 februarie, însă a fost amânată pentru vineri, 23 februarie, ora 14:00.

Citește și: Întâlnirea de la MAIA cu agricultorii, amânată. Care este motivul

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!