Centrala Hidroelectrică de Acumulare a Complexului Hidroenergetic Novodnestrovsk a pus în funcțiune industrială săptămâna trecută, pe 17 august, cea de-a patra turbină din cele șapte planificate. Acest obiectiv, proiectat să fie cel mai mare din Europa și al șaselea din lume, provoacă înnămolirea Nistrului, principala sursă de apă potabilă a Republicii Moldova.
„Acesta este un eveniment absolut neordinar – lansarea celei de-a patra turbine a Centralei Hidroelectrice de Acumulare. A fost lansat, avem 324 de megawați în rețea… Această unitate oferă o putere de manevră fiabilă de 324 megawați în modul generator”, a precizat Denis Șmîgal, citat de agenția de presă ukrinform.
Premierul ucrainean a mai anunțat că, după lansarea celei de-a patra turbine, va demara construcția celei de-a cincea, după care urmează construcția celei de-a șasea și a șaptea.
Construcția până în 2035 a Centralei Hidroelectrice de Acumulare este parte inalienabilă a strategiei energetice a Ucrainei. Conform proiectului, Centrala va consta din șapte turbine. Cele patru turbine au fost puse în funcțiune în decembrie 2010, decembrie 2014, august 2016 și august 2021.
Potrivit estimărilor experților, doar în urma conectării a două generatoare la Centrala de acumulare, volumul anual al Nistrului a scăzut de la 10 kilometri cubi la 7 kilometri cubi, pierdere ce se apropie de cantitatea de apă ce curge pe Prut timp de un an.
Reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice au demonstrat într-o serie de anchete pericolul pe care îl reprezintă această construcție imensă pentru Nistru, principala sursă de apă potabilă a Republicii Moldova.
De asemenea, Republica Moldova este în categoria statelor cu insuficiență de apă și cu risc sporit la impactul schimbărilor climatice.
⚡Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!