В Молдове

Urmează proteste? Fermierii, nemulțumiți de liberalizarea importului de cereale

Автор: Lidia Danila
Urmează proteste? Fermierii, nemulțumiți de liberalizarea importului de cereale - agroexpert.md

Asociația Forța Fermierilor solicită o întâlnire cu premierul Dorin Recean și cu membrii Comisiei Parlamentare pentru Agricultură. Fermierii se arată nemulțumiți de faptul că autoritățile nu au prelungit măsurile de control prin licențiere a importului cerealelor și semințelor oleaginoase din Ucraina.

Forța Fermierilor precizează că prelungirea acestui instrument de import controlat este vital pentru supraviețuirea agricultorilor mici și mijlocii.

„Experiența anului trecut, când Guvernul a aplicat cu mare întârziere această măsură le-a provocat agricultorilor locali pierderi enorme, estimate la peste 2 miliarde de lei. Situația lor financiară fiind una extrem de critică la moment”, se arată în scrisoarea expediată premierului.

Totodată, agricultorii accentuează că solicită prelungirea importului controlat de aceste produse și nu interzicerea lui, iar dacă nu vor fi auziți, aceștia amenință cu proteste.

„În cazul ignorării acestui apel de către Guvern și Parlament în scopul găsirii cât mai rapid a unei soluții pentru protejarea agricultorilor locali de concurența neloială din Ucraina, ne rezervăm dreptul constituțional la proteste masive”, anunță fermierii.

Contactat de AGROEXPERT, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a susținut că se va documenta și va reveni mai târziu cu un răspuns.

Citește și: Licențierea importului de cereale: Guvernul a recepționat apelul fermierilor

Totuși, potrivit Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) prelungirea perioadei de licențiere a importului de cereale și oleaginoase nu este posibilă, deoarece a atins termenul-limită.

„Reglementarea prin licențiere poate fi realizată pe un termen de cel mult 3 luni, care poate fi prelungit o singură dată cu cel mult încă 3 luni. Prin urmare, perioada  pentru care a putut fi aplicată licențierea importului de cereale și oleaginoase a atins termenul-limită”, explică reprezentanții instituției.

Recomandăm și: Liber la importul de cereale: Comisia de licențiere își încheie activitatea

Precizăm că, activitatea Comisiei de licențiere a importului de cereale și oleaginoase care a funcționat în baza Legii nr. 160/2011, își finalizează activitatea pe 26 iunie.

Amintim că, măsura de licențiere a fost introdusă pentru prima dată la 11 octombrie 2023 și a fost funcțională în perioada stării de urgență (până pe 31 decembrie 2023). Următoarea decizie de menținere a acestei măsuri a fost luată pe 5 ianuarie 2024 și extinsă pe 8 aprilie, cu termen-limită până pe 26 iunie curent.

Te-ar putea interesa și: S-au importat sau nu cereale? MAIA prezintă doar numărul de solicitări

În toată această perioadă, în total, au fost acordate 12 licențe pentru importul a circa 69.5 mii tone de semințe de floarea-soarelui, dintre care 1200 tone au fost solicitate pentru industria de cofetărie din soiuri care nu se cultivă în Republica Moldova și circa 44 de tone sunt de porumb pentru pop-corn, din soiuri și hibrizi care nu se cultivă în țară.

Află și: Care companii au obținut licențe pentru importul de floarea-soarelui

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!