Criza îngrășămintelor devenise un subiect sensibil, dar acum, în contextul invaziei Rusiei în Ucraina, agricultorii se simt expuşi la o incertitudine și o nesiguranță în ziua de mâine, alimentată de criza energiei, restricţiile la export şi sancţiuni comerciale. Astfel fermierii susțin că se confruntă nu doar cu deficitul de îngrășăminte, dar și cu incapacitatea de a le procura din cauza prețurilor mari, mai ales după declanșarea războiului în Ucraina de către Rusia, acestea fiind principalele țări din care, până acum, preponderent erau importate azotatele.
Echipa Agroexpert a discutat cu Vasile Șarban, secretar de stat, din cadrul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, despre consecințele războiului din țara vecină, asupra sectorului agroalimentar din Moldova, dar și despre măsurile de susținere oferite agricultorilor în această perioadă.
- Domnule Șarban, care este situația în țara noastră și cum am putea să asigurăm importul îngrășămintelor, atât de necesare în acest sezon agricol?
„Conform informațiilor oferite de ANSA, stocul fertilizanților, la data de 31.12.2021, era de circa 88,6 mii tone, ulterior au mai fost importate circa 20 mii tone, respectiv avem o cantitate de circa 108,6 mii tone. Aceasta ar ajunge pentru aproximativ 630 mii hectare, dacă am pune o medie de 37,8 mii tone de substanță activă azot, sau 65 kg de azot substanță activă la hectar. Astfel respectiva cantitate este suficientă pentru a demara lucrările de primăvară, care țin de fertilizare. Pe partea de umiditate productivă în sol, conform informațiilor de la Institutul de Fitotehnie „Porumbeni”, avem o stare declarată satisfăcătoare, adică nu este una bună ce ar permite culturilor să se dezvolte pe întreg ciclul lor de vegetație și necesită a fi administrate îngrășăminte, în zilele în care avem precipitații. Problema de fapt constă în faptul că îngrășămintele care sunt la moment în țară, sunt scumpe și astfel mai puțin accesibile pentru producătorii agricoli, dar asta se datorează faptului că noi suntem dependenți de alte țări. Circa 70 % din piața de îngrășăminte din regiunea noastră o asigură Federația Rusă și Ucraina. Iar în aceste zile de război, avem cantități de fertilizanți blocate în Ucraina, unde situația nu este una pozitivă, din păcate, așa că nu știm deocamdată cum le vom debloca, ca să poată intra pe teritoriul Republicii Moldova” a subliniat Vasile Șarban, secretar de stat, în cadrul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare.
- De unde Republica Moldova ar putea importa îngrășămintele la un preț accesibil, dacă producătorii de îngrășăminte din UE încă sunt dependenți de importurile de gaze naturale din Rusia?
„Factorul de bază care stă la producerea îngrășămintelor cu azot, este gazul. În cazul când avem la bursă peste 2000 de euro pentru o mie de metri cubi, și plus la toate, încă din luna noiembrie a fost sistată activitatea multor întreprinderi producătoare de îngrășăminte pe bază de azot din UE, nu putem afirma că vom putea procura de undeva îngrășăminte mai ieftine. Este evident că s-a micșorat cu mult oferta. Totuși, unele companiile importatoare s-au orientat spre Kazahstan. Totodată Ministerul Afacerilor Externe a întreprins o vizită în Azerbaidjan, unde a primit o încredințare că necesitățile fermierilor în această primăvară vor fi asigurate, dar asta s-a întâmplat până la invadarea Ucrainei de către Rusia. De asemenea, se examinează posibilitățile de direcționare a importurilor prin Constanța și prin Giurgiulești ” a afirmat Vasile Șarban, secretar de stat, MAIA.
- Ce recomandați agricultorilor în această perioadă dificilă?
„Agricultorii trebuie mai întâi să verifice umiditatea productivă din sol, de asemenea să verifice starea culturilor de toamnă, să examineze posibilitatea de procurare a îngrășămintelor și administrarea acestora în cazul în care vom avea precipitații semnificative. Ideal ar fi fost, dacă fermierii le administrau până la căderea precipitațiilor pe care le avem la moment. Ce ține de terenurile agricole care încă nu au fost însămânțate, dar sunt destinate pentru însămânțarea culturilor de primăvară, producătorii agricoli trebuie să examineze posibilitatea urgentă, de nivelare a terenurilor care au fost arate, pentru ca ulterior să fie posibil, în cazul căderii precipitațiilor, de conservare a apei în sol” a menționat Vasile Șarban, secretar de stat, MAIA.
- Autoritățile au anumite măsuri de susținere pentru agricultorii care se confruntă cu dificultăți?
„ Avem un proiect ce ține de compensarea parţială a accizelor la motorină.Totodată avem facilitarea înregistrării și omologării fertilizanților printr-o metodă mult mai simplă, producerea fertilizanților organici prin vermicultură, prin zootehnie, prin îngrășăminte verzi. A fost inclusă și subvenționarea unei părți din cheltuieli la însămânțarea culturilor boboase, deoarece ele sunt fixatoare de azot și ar compensa cumva administrarea de îngrășăminte. Pentru circuitul ecologic agricol vorbim despre culturile siderale, care la fel sunt subvenționate. Mereu îndemnăm ca producătorii agricoli să tindă spre respectarea asolamentului, spre formarea solelor cu îngrășăminte verzi. Totodată, examinăm cum am putea să compensăm o parte din cheltuielile pentru procurarea a fertilizanților” a mai adăugat Vasile Șarban, secretar de stat, MAIA.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!