В Молдове

Vasile Șarban: ”Lacurile de acumulare aparțin tuturor, iar apa trebuie folosită conștient”

Folosirea apei din lacurile de acumulare- AgroExpert.md

Perioada secetoasă din acest an a repornit și conflictele învechite dintre crescătorii de pește, care arendează lacurile de acumulare a apei și fermierii care și-ar fi dorit să irige suprafețele uscate de arșița din luna iulie. Producătorii agricoli au alertat ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea și pe secretarul de Stat, Vasile Șarban, la întrevederea de săptămâna trecută, că așa-zișii proprietari de lacuri de acumulare, nu le permit accesul la bazinele acvatice. Chiar dacă Regulamentul-tip de exploatare a lacurilor de acumulare/iazurilor modificat prin Hotărîrea Guvernului din 20 august 2018, prevede că deținătorii acumulării de apă, indiferent de forma de proprietate, nu sunt  în  drept  să  îngrădească  accesul  agricultorilor, litigiile continuă. Fermierii, utilizatorii de apă care dispun de terenuri în imediata apropiere a lacurilor, sunt în ceartă permanentă cu deținătorii lacurilor de acumulare. 

În prezent, majoritatea construcțiilor hidrotehnice ale lacurilor sunt transmise în arendă, iar arendașii consideră că și apa din lacul de acumulare/iaz este doar în folosința lor, unde cel mai des aceștia cresc pește. Pe de altă parte, Autoritățile  Publice Locale (APL) sunt în drept să transmită în folosință separată lacurile de acumulare conform legislației în vigoare. Însă, în deciziile cu privire la atribuirea în folosință separată a lacurilor de acumulare sau a iazurilor trebuie să se indice scopul atribuirii şi condițiile principale de folosință a apei.

 

”Tot mai mulți producători înțeleg că fără irigare, fără sisteme moderne de irigare, activitatea agricolă este imposibilă. Situația catastrofală din 2020 și în acest an, ne forțează să căutăm soluții. Avem o lipsă acută de apă în bazinele de acumulare, iar pe de altă parte, un conflict care persistă de ani buni între crescătorii de pește și fermierii care nu pot utiliza apa din lacurile de acumulare, care a fost evacuată încă din toamnă de crescătorii de pește. Nu vrem ca producătorii de pește să dicteze utilizarea apei din lacurile de acumulare, preponderent construite sau identificate pentru a acumula apa cu scopul irigării solului. După destrămarea URSS, în urma procedurii de privatizare, lacurile au rămas în gestiunea Autorităților Publice Locale, în mare parte, care le-au dat în arendă unor agenți economici. Aceștia cresc pește, dar nu achită un bănuț în bugetul statului, plătesc numai arenda, însă pentru activitatea lor economică, desfășurată ani de zile acolo, ei declară că nu au venit, că nu obțin profit, uneori chiar pot renunța la arenda lacurilor, după o anumită perioadă. Aici vrem să intervenim, ca să împăcăm părțile ca să fie toată lumea mulțumită de situație. Dacă utilizează aceste lacuri, obține venit, să fie buni și să achite pentru beneficiile oferite de stat, dar nu să bage bețe în roate altora. Apa din lacurile de acumulare aparține tuturor, iar apa trebuie folosită conștient, cu cap de toți participanții din această ecuație” a menționat Vasile Șarban.

Totodată, secretarul de stat a declarat pentru AgroExpert că MAIA își propune să discute lunar cu agricultorii pentru că astfel aceștia vor fi orientați să investească în domeniile necesare, beneficiind de susținerea statului.

”Ne dorim să orientăm producătorii agricoli ca să investească mai conștient și anume în ramura necesară. Noi avem asigurarea subvenționată în agricultură, însă din varii motive, mulți nu se încumetă să profite de acest beneficiu. Seceta care ani la rând afectează agricultorii, ar fi cazul să aleagă să dezvolte sisteme de irigare, să construiască lacuri de acumulare. Am decis să informăm mai detaliat fermierii noștri despre tehnologiile de protecție împotriva condițiilor nefaste, despre tehnica agricolă pe care o pot procura cu suportul statului. De asemenea am înțeles că mulți nu cunosc că noi avem subvenționarea semănării culturilor boboase, care asigură captarea azotului din atmosferă și depozitarea lui în sol.Noi avem subvenționarea tehnologiei No-Till, care oferă productivitate în pofida secetei, prin reducerea evaporării apei din sol, dar și micșorarea cheltuielilor. Anul 2020 și în acest an, ne-a demonstrat că utilizând această tehnologie, putem obține anumite profituri chiar dacă este un an secetos, numai prin reducerea semnificativă a costurilor la motorină deja agricultorul iese în câștig. Din acest motiv, credem că întâlnirile noastre regulate, vor fi constructive pentru agricultori în parte, cât și pentru întreaga țară per ansamblu” a declarat Vasile Șarban.

În Moldova există peste 4000 de iazuri și circa 120 de lacuri de acumulare (ce au un volum mai mare de 1 milion m3). Volumul estimativ de resurse de apă concentrat în acestea este de 1,3 km3. Majoritatea acestor lacuri au fost construite în perioada anilor 1960-1980, astfel există un grad înalt de înnămolire, care variază de la 22% (lacul Costești-Stânca) până la 71% (lacul Comrat). Perioada îndelungată de exploatare a acestora, prezența suprafețelor extinse de terenuri agricole din apropiere și lipsa fâșiilor riverane de protecție, sunt cauzele înnămolirii acestora. În plus, în perioada caldă a anului, din cauza temperaturilor excesive și a evaporării intense, volumul acestor acumulări se diminuează, în medie, cu circa 40-50%, iar în anii secetoși, chiar pot seca.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!