Președintele Asociației Exportatorilor de Produse Apicole din Republica Moldova, Vitalie Popa, a subliniat că noile măsuri introduse de Uniunea Europeană privind livrările de miere sunt esențiale pentru a asigura că produsul vândut sub denumirea de miere este autentic. Astfel, fiecare exportator va trebui să obțină autorizații și să fie inclus în sistemul european de trasabilitate și control veterinar.
„Consumul de miere în Uniunea Europeană este influențat de falsurile tolerate până acum. Noile modificări vin să elimine aceste falsuri, astfel încât consumatorul să știe de unde provine produsul, informație care se va regăsi pe etichetă. Fiecare agent economic va trebui să se autorizeze în sistemul de trasabilitate și sistemul veterinar european. Acest lucru va elimina condițiile de igienă necorespunzătoare și va crea o concurență mai corectă,” adaugă Popa.
Vitalie Popa a explicat că, anterior, Moldova avea un rol de garanție pentru exporturi, dar acum fiecare agent economic implicat în exportul de miere va trebui să se conformeze cerințelor de trasabilitate și sistemului veterinar european. „Noi, ca și companii, am fost monitorizați și audiați pentru a verifica conformitatea. Cei care nu respectă prescripțiile vor trebui să le remedieze până în noiembrie, altfel riscă să piardă dreptul de a exporta”.
Acest nou sistem va elimina competiția neloială de la agenții care nu respectau standardele de igienă și calitate. Totuși, Popa a recunoscut că această schimbare va aduce și o provocare suplimentară pentru companiile rămase în lista celor autorizate, care vor trebui să facă față unei presiuni mai mari în vânzări, într-o piață constrânsă.
„Va fi o povară mai mare pentru noi, dar cred că anul viitor, odată cu indicarea clară a originii pe etichete, consumatorii europeni vor avea o preferință sporită pentru mierea din Moldova,” a adăugat el.
Prețul este presat din cauza creșterii ofertei și eliminării falsurilor de pe piață.
„Avem un contract cu un volum mai mare comparativ cu anul trecut, dar prețul este mai mic din cauza presiunii pe care o exercită piața. Această presiune se datorează mai multor factori: pe de o parte, oferta crescută de miere, care determină o competiție intensificată, iar pe de altă parte, rețelele vor fi obligate să elimine produsele falsificate, care erau vândute la prețuri foarte mici. Astfel, suntem nevoiți să reducem prețurile pentru a compensa înlocuirea acestor produse de calitate inferioară. În ciuda dificultăților actuale, care nu reflectă adevărata valoare a mierii noastre, apreciată pentru calitatea și aroma sa distinctă, suntem încrezători că, odată ce vom avansa în procesul de aderare la Uniunea Europeană, condițiile de piață se vor îmbunătăți”,a spus președintele AEPAM.
În ceea ce privește perspectivele de export, Popa a menționat că anul acesta compania sa a încheiat contracte pentru miere polifloră, dar nu și pentru miere monofloră. „Prețul pentru mierea polifloră variază acum între 2,1 și 2,5 euro per kilogram, comparativ cu 2,7 euro anul trecut,” a precizat el. În plus, Ucraina a fost recent impusă să plătească taxe vamale suplimentare pentru importul de miere în UE, ceea ce ar putea influența și piața de miere din țara noastră.
„În primăvară s-au realizat câteva exporturi din recolta de 2023. Acum, începând din septembrie, ne pregătim să lansăm exporturile pentru recolta din 2024. Procesăm și ambalăm deja mai multe loturi, care urmează să fie certificate. Așteptăm întoarcerea partenerilor noștri din Italia din vacanță pentru a relua activitățile de export și achiziție”.
Vitalie Popa a concluzionat că, în ciuda provocărilor, este esențial ca sectorul apicol moldovenesc să colaboreze și să promoveze mierea de origine moldovenească la expoziții internaționale, pentru a construi un brand puternic și recunoscut în Uniunea Europeană.
Precizăm că reglementări mai stricte privind importurile de miere și produse apicole vor fi aplicate în Uniunea Europeană începând cu 30 noiembrie 2024. Livrările vor ajunge în UE doar dacă sunt trimise, primite și/sau produse în unități înregistrate de către autoritatea competentă a țării exportatoare.