Reglementări mai stricte privind importurile de miere și produse apicole vor fi aplicate în Uniunea Europeană începând cu 30 noiembrie 2024. Livrările vor ajunge în UE doar dacă sunt trimise, primite și/sau produse în unități înregistrate de către autoritatea competentă a țării exportatoare.
Va fi creat un sistem UE de trasabilitate a mierii
Potrivit unei scrisori din partea Comisiei Europene din decembrie 2023, practicile frauduloase în domeniul apicol au determinat modificarea Regulamentului delegat (UE) 2023/2652, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene pe 29 noiembrie 2024, care prevede refuzarea intrării în UE a loturilor provenite de la unitățile care nu sunt incluse pe lista aprobată cu drept de export. Astfel, doar unitățile apicole incluse pe lista aprobată vor avea dreptul să exporte în Uniunea Europeană. Mierea și alte produse apicole trebuie să îndeplinească standarde stricte de siguranță, integritate și salubritate pe întregul lanț de producție, prelucrare și distribuție, conform prevederilor UE .
Totodată, sunt incluse măsuri pentru asigurarea practicilor corecte în comerț și protejarea intereselor și informațiilor consumatorilor,precum alimentele și siguranța alimentelor, integritatea și salubritatea în orice etapă de producție, prelucrare și distribuție a alimentelor, inclusiv normele care vizează asigurarea practicilor corecte în domeniul comerțului și protejarea intereselor și informațiilor consumatorilor, precum și fabricarea și utilizarea materialelor și a obiectelor destinate să vină în contact cu alimentele conform articolului 1, alineatul (2), litera (a) din Regulamentul (UE) 2017/625.
„În prezent, loturile de miere destinate consumului uman pot fi importate în Uniunea Europeană doar dacă provin din țările terțe specificate în anexa Regulamentului (CE) nr. 2021/405, care stabilește listele cu țările terțe sau regiunile autorizate. Acest regulament impune standarde stricte de siguranță și calitate pentru a proteja consumatorii, permițând accesul pe piața UE doar produselor apicole care respectă aceste criterii. În această perioadă, inspectorii ANSA efectuează audituri la toate unitățile pentru a reevalua conformitatea acestora. Se verifică dacă loturile de miere sunt testate la indicii de calitate și siguranță în conformitate cu reglementările în vigoare. De asemenea, se asigură că produsele au un sistem de trasabilitate eficient, care să permită identificarea originii și traseului parcurs până la consumatorul final. Producția și manipularea mierii sunt verificate pentru a respecta standardele de igienă și bune practici de producere. Acestea includ condițiile de igienă ale apicultorilor și unităților de procesare, precum și respectarea normelor de siguranță alimentară”, au comunicat pentru AGROEXPERT reprezentații Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor.
Prin urmare, exportul mierii în UE, pe lângă cerințele existente, va fi supus unei verificări mai minuțioase a conformității, originii și autenticității produselor, prevenind astfel falsificarea acestora. În vederea respectării acestor cerințe de către Republica Moldova, autoritățile competente ale țărilor exportatoare și Comisia Europeană pot efectua, în orice moment, inspecții și audituri în țările exportatoare pentru a verifica respectarea standardelor.
Potrivit ANSA, Întreprinderile, producătoare de miere, dar și apicultorii care doresc să exporte miere în Uniunea Europeană trebuie să corespundă următoarelor cerințe:
- Să fie autorizate de către Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor în conformitate cu Legea nr. 221/2017;
- Să implementeze cerințele preliminare cu privire la clădire, spații, echipamente, furnizori de materii prime, programe de control pentru igienă, apă, dăunători, personal;
- Să stabilească și să implementeze proceduri bazate pe principiile HACCP (Analiza riscurilor și Punctelor Critice de Control - o metodă recunoscută la nivel internațional de identificare și gestionare a riscurilor legate de siguranța alimentară);
- Să dispună de un program de autocontrol, în conformitate cu legislația națională și cerințele UE;
- Să asigure trasabilitatea pentru a demonstra că produsele alimentare provin din unității autorizate de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.
Pentru a putea accede pe piața externă, apicultorii trebuie: sa fie organizați într-o formă juridică; să dețină autorizație sanitar veterinara valabilă; să fie înscris pe lista unităților din țări terțe cu drept de export, în sistemul TRACES. Ulterior, pentru a fi livrat, lotul pregăti, va fi supus testărilor de laborator, cu prezentarea rapoartelor de încercări, după care se va emite certificatul sanitar veterinar de export de către medicul veterinar oficial.
„Persoanele fizice care dețin până la 30 de stupi, nu au obligația de a deține o autorizație sanitar-veterinară, respectiv mierea poate fi comercializată doar pe piața internă, în baza declarației pe propria răspundere, precum că nu au folosit careva substanțe sau medicamente, sau dacă au fost utilizate a fost respectat termenul de așteptare pentru fiecare preparat”, mai susțin reprezentanții ANSA.