В Молдове

Vor cădea ploi cu grindină! SHS prognozează instabilitate atmosferică

Автор: AgroExpert
Vor cădea ploi cu grindină! SHS prognozează instabilitate atmosferică - agroexpert.md

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a emis Cod Galben de instabilitate atmosferică pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Avertizarea va fi valabilă pe 8 iunie, ora 02:00.

Se prevăd descărcări electrice cu ploi de scurtă durată, izolat averse puternice cu grindină (în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 15-25 l/m2) și intensificări ale vântului în rafale de până la 15-20 m/s.

În acest weekend, temperaturile minime noaptea vor oscila între +14..+20°C. Ziua, temperaturile maxime vor crește de la +26..+31°C până la +30..+34°C.

Citește și: Foto | A plouat cu grindină în Hîncești. Gheața, cât bobul de mazăre

Anterior, meteorologii au informat că în perioada 3 - 9 iunie, temperaturile vor fi ridicate, cu maxime de până la +33 de grade Celsius. Totodată, în această săptămână sunt așteptate averse cu descărcări electrice.

Citește și: Val de căldură în R. Moldova! Ce ne așteaptă în următoarele zile

În luna iunie, pe teritoriul Republicii Moldova se prevăd cantități de precipitații apropiate de mediile anuale. Informațiile se conțin în perspectiva meteorologică publicată de către Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS).

Află și: Ce temperaturi și precipitații se prevăd în iunie

Agricultorii sunt îndemnați să se adreseze Direcțiilor agricole raionale în termen de 24 de ore de la declanșarea situației excepționale. 

În baza solicitării, va fi convocată Comisia pentru Situații Excepționale locală, care va evalua gradul de afectare a culturilor și va coordona măsurile de sprijin necesare. Acest demers este crucial pentru a obține o evaluare exactă a pagubelor și pentru a interveni prompt cu măsuri de suport.

Iată cum se eliberează avizele de Forță Majoră și ce acte trebuie să prezinte fermierii

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!