„Fii parte din Plan”. Aceasta este tema Zilei Internaționale a Diversității Biologice 2024, fiind un apel la acțiune pentru toate părțile interesate pentru a opri și inversa pierderea biodiversității prin sprijinirea implementării Cadrului Global de Biodiversitate Kunming-Montreal, denumit și Planul pentru Biodiversitate.
Ce este Biodiversitatea?
Biodiversitatea descrie gama largă de forme de viață de pe Pământ, de la gene la ecosisteme întregi. Ea cuprinde procesele care mențin viața, inclusiv evoluția, ecologia și practicile culturale. Biodiversitatea cuprinde nu numai speciile rare, amenințate sau pe cale de dispariție, ci toate ființele vii, de la organisme binecunoscute precum oamenii până la cele mai puțin cunoscute, cum ar fi microbii, ciupercile și nevertebratele.
Aceasta joacă un rol vital în mai multe aspecte ale vieții noastre. Importanța sa constă în numeroasele beneficii pe care oamenii le obținem, inclusiv nevoi esențiale precum hrană, combustibilul, adăpostul și medicamentele. În plus, ecosistemele oferă servicii esențiale precum polenizarea, răspândirea semințelor, reglarea climei, purificarea apei, ciclul nutrienților și controlul dăunătorilor. În plus, biodiversitatea deține valoare dincolo de beneficiile cunoscute, oferind potențial medicamente noi și alte servicii încă de descoperit.
Ziua Internațională a Diversității Biologice din acest an, ne reamintește că suntem cu toții „parte a planului" – cu toții avem un rol de jucat. Popoarele indigene, întreprinderile, instituțiile financiare, autoritățile locale și regionale, societatea civilă, tinerii și mediul academic trebuie să colaboreze pentru a valorifica, proteja și reface biodiversitatea într-un mod care să aducă beneficii tuturor. În timp ce marcăm această Zi a Diversității Biologice, să ne angajăm să facem parte din Plan.
Celebrarea în 2024 a Zilei internaţionale a diversităţii biologice coincide cu două reuniuni ale organismelor subsidiare ale Convenţiei privind Diversitatea Biologică, ambele având loc la Nairobi, şi anume: cea de-a 26-a reuniune a organismului subsidiar de Consultanţă Ştiinţifică, Tehnică şi Tehnologică (13-18 mai) şi cea de-a patra reuniune a organismului subsidiar de Implementare (21-29 mai).
Biodiversitatea rămâne răspunsul pentru multe provocări ale dezvoltării durabile. De la soluţii bazate pe natură la climă, probleme de sănătate, securitatea alimentară şi a apei, şi până la mijloace de trai durabile, biodiversitatea este fundaţia pe care putem reconstrui mai bine, indică site-ul https://www.cbd.int/.
Cadrul global pentru biodiversitate Kunming-Montreal a fost adoptat la 19 decembrie 2022, în cadrul celei de-a 15-a Conferinţe a părţilor (COP15) semnatare la Convenţia privind Diversitatea Biologică (CBD), care a avut loc la Montreal, Canada. COP15 a fost împărţită în două etape, prima dintre acestea având loc în octombrie 2021. Delegaţiile celor 196 de membri ai Convenţiei privind Diversitatea Biologică s-au reunit la Geneva, între 14-29 martie 2022, pentru o sesiune intermediară. O nouă sesiune intermediară de lucru a avut loc între 21 şi 26 iunie 2022 în capitala Kenyei, Nairobi, şi s-a concentrat asupra "Cadrului global pentru biodiversitate". La 21 iunie 2022, Organizaţia Naţiunilor Unite a mutat locul desfăşurării summitului pentru biodiversitate, cunoscut sub numele de COP15, din oraşul Kunming din China, unde fusese iniţial planificat, la Montreal, în Canada, din cauza pandemiei de COVID-19. COP15 a avut loc în decembrie 2022 la Montreal.
La 19 decembrie 2022, peste 190 de state au adoptat, la Montreal, Cadrul global pentru biodiversitate Kunming-Montreal - un acord istoric în încercarea de a stopa distrugerea biodiversităţii şi a resurselor sale, esenţiale pentru umanitate. Acesta are drept scop protejarea suprafeţelor terestre, a oceanelor şi a speciilor în faţa poluării, degradării şi crizei climatice. Ţările au convenit asupra unei foi de parcurs care prevede în special protejarea a 30 de procente din planetă până în 2030 şi deblocarea unui ajutor anual de 30 de miliarde destinat conservării oferit ţărilor în curs de dezvoltare.
Eforturile pentru o biodiversitate durabilă sunt reprezentate şi prin marcarea, în perioada 2021-2030, a Deceniului ONU pentru Ştiinţa Oceanului pentru Dezvoltare Durabilă şi a Deceniului ONU privind restaurarea ecosistemelor.
Cea de-a 16-a reuniune a Conferinţei părţilor la Convenţia privind Diversitatea Biologica (COP 16) va avea loc în Columbia, în perioada 21 octombrie-1 noiembrie 2024, mai indică site-ul https://www.cbd.int/