Recent, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) a trimis o scrisoare semnată de ministrul Vladimir Bolea către Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării (MDED). Aceasta prevede că „MAIA acceptă drept măsură unică anularea taxelor vamale pentru importul a 3.000 de tone de carne de porc, până la 31 decembrie 2023”. Se presupune că această măsură „va avea un impact pozitiv asupra costului materiei prime de carne și a produselor finite”. Cu alte cuvinte, va atenua deficitul de carne de porc pentru producția de cârnaț și alte fabricate din carne, subiect abordat de agroexpert.md.
În scrisoare se face referire la carnea de porc la pozițiile tarifare 0203 22 110, 0203 22 190, 0203 29 110, 0203 29 130, 0203 29 150, 0203 29 550 - bucăți congelate de carne, cum ar fi pulpă de porc fără os, cotlet și altele. Merită menționat faptul că procesatorii de carne au nevoie de mai multe părți ale corpului - gâtul, mușchiul, antricotul, care pot fi furnizate doar de către producătorii străini, pe când crescătorii autohtoni oferă carne de porc cu os.
Totodată, Patronatul Întreprinderilor de Prelucrare a Cărnii a cerut în cadrul întâlnirilor cu MAIA importul fără taxe pentru 5.000 de tone de carne de porc congelată. Totuși, organizația estimează necesarul de materie primă până la sfârșitul anului curent la 30-35 de mii de tone. Din acest volum, producătorii autohtoni de carne de porc, conform propriilor lor estimări, pot furniza doar 8-11 mii de tone.
Argumentele MAIA de a permite importul fără taxe vamale doar pentru 3.000 de tone de carne de porc fac referire la temerile de a afecta afacerile fermelor de creștere a porcilor din Moldova. În schimb, reprezentanții Patronatului susțin că sunt de acord cu propunerea MAIA privind anularea temporară de taxe vamale pentru cel puțin 3.000 de tone de carne de porc congelată, dar doar dacă aceasta este o măsură urgentă. Producătorii de produse din carne se confruntă cu deficitul de carne de porc începând cu luna septembrie. Însă traderii au suspendat importurile, în așteptarea „momentului clarității” (cu sau fără taxe vamale, ceea ce face o diferență semnificativă).
Cu toate acestea, chiar și după aplicarea deciziei privind importul celor 3.000 de tone de carne de porc congelată fără taxe vamale, Patronatul își rezervă dreptul de a solicita autorităților să mărească cantitatea de import fără taxe vamale a materiei prime, dacă practica va arăta că piața mai are nevoie de aceasta pentru a menține un echilibru între cerere și ofertă și pentru a evita deficitul de materie primă pe piața din Republica Moldova.
În prezent, întreprinderile membre ale Patronatului așteaptă ca MDED să reacționeze rapid la propunerea MAIA și să stabilească volumul și mecanismul (principiul „primul venit, primul servit”) pentru importul fără taxe vamale de carne de porc în Republica Moldova. Și să prezinte documentul corespunzător spre aprobare Comisiei pentru Situații Excepționale, întrucât țara noastră se află în Stare de Urgență.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!