Îngrijirea lămâiului are un rol deosebit pentru a-l menține în stare optimă. Pe perioada mai caldă a anului, din primăvară, după trecerea perioadei cu risc de îngheț târziu și brumă și până în toamnă, plantele pot fi ținute pe terase, balcoane sau chiar în grădină, acolo unde există această posibilitate.
Căldura dintr-un apartament și zilele mohorâte, lipsite de soare, din timpul iernii pot crea probleme lămâiului. Plantele nu doar că nu mai sintetizează, dar consumă din rezervele plantei. Acest lucru duce inclusiv la căderea frunzelor.
Iernarea unui lămâi într-un apartament e bine să se facă într-o cameră distinctă, nelocuită, deoarece este nevoie să fie ajustată temperatura în funcție de intensitatea luminoasă, nu mai mult de 16-18 grade Celsius ziua și 14-16 grade Celsius noaptea.
Iernarea lămâiului se poate face și la întuneric, în spații închise, beciuri, pivnițe, magazii, cu condiția ca temperatură să fie în jur de 4-6 grade Celsius. La această temperatură metabolismul lămâiului este foarte mult încetinit, consumul de substanțe de rezervă este mic și plantele parcurg cu bine sezonul rece, o perioadă de 2,5-3 luni fără a pierde frunzele, scrie cultivaprofitabil.
Dacă crește temperatura, metabolismul se intensifică, se consumă o cantitate mare de rezervă din frunze și lemn, existând un mare risc ca frunzele să se desprindă și planta să își revină greu.
Iernarea lămâiului în șanțuri este una dintre cele mai vechi metode utilizate, care are la bază aceeași toleranță la întuneric a plantelor, iar șanțurile, prin mărimea lor, pot depozita o cantitate mai mare de plante.
Construcția este destul de simplă: adâncimea de 2,5 – 3 m, lățimea de circa 3,5 – 4 m, iar lungimea în funcție de numărul de plante ce trebuie depozitate. Acoperirea se face cu materiale ce asigură reducerea reducerilor de căldură: frunze, gunoi de grajd și pământ.
Cum se udă lămâiul
Pe perioada iernării, lămâiul nu necesită udare dacă îl ținem la întuneric, iar plantele sunt bine dezvoltate și au vase mari, iar umiditatea este normală.
Pentru cei mai mici, udarea se va face o dată pe lună, pentru a evita uscarea exagerată a pământului.
Dacă plantele rămân în cameră, udarea lămâiului se poate face de 1-2 ori pe săptămână, în funcție de temperatură. La temperaturi mai mari, o parte din apă se pierde atât prin evaporare, cât și prin consumul de către plante. Pierderea este cu atât mai mare cu cât aerul din cameră este mai uscat și vasul de cultură este mai aproape de o sursă de căldură.
În timpul sezonului cald, udarea poate fi necesar în fiecare zi. Important de reținut despre subiectul îngrijirii lămâiului este faptul că temperatura apei de udare trebuie să fie egală cu cea a aerului și nu mai scăzută.
Stresul provocat de apa rece duce la căderea frunzelor. Citricele sunt, de asemenea, sensibile la conținutul mai mare de clor, bor, sodiu, pe care îl poate avea apa. Menținerea apei în vase înainte de a fi folosită are și avantajul că o parte din sărurile prezente se decantează în cantități mai mici și ajung la ghivece.
Dacă din diferite motive nu avem apă reținută la temperatura camerei și trebuie să udăm urgent plantele vom putea folosi apa direct de la sursă, dar udarea se va face prin turnarea apei în farfuria de sub ghiveci, nu pe pământ. In acest mod planta va lua treptat, timp in care se mai încălzește puțin.
Pentru asigurarea unei umidități mai mari a aerului din spațiul unde se menține lămâiul se recomandă să se folosească un vas cu apa deschis, de preferință mai larg la gura, care prin evaporare îmbunătățește aerul în vapori de apă, în special în timpul iernii.
De asemenea, plantele reacționează foarte bine la pulverizarea apei pe frunze, în special în anotimpul cald, dar atenție, nu se uda niciodată plantele care sunt menținute în plin soare.
Lumină
Lămâiului nu îi place lumina intensă directă, ca urmare nu va fi așezat direct lângă geam. Nu se recomandă nici schimbarea poziției la intervale de timp, deoarece el se adaptează la o anumită intensitate a luminii și eventualele schimbări pot duce la căderea frunzelor.
Din primăvară poate fi scos pe terasă, balcon sau chiar în grădină. Scoaterea din apartament se va face treptat, pentru a da posibilitatea plantei sa se acomodeze.
Mai întâi se va scoate dimineața și seara 1-2 ore, când căldura este mai redusă și când soarele nu luminează direct terasa. Treptat se crește timpul de menținere afară.
Curentul
Întreținere lămâiului presupune atenția și asupra curenților de aer. Nu se recomandă așezarea plantei pe direcția geam – ușă sau geam – geam. Curentul de aer, mai ales în sezonul rece, determină căderea frunzelor și perturbarea metabolismului.
Cum se îngrijesc lămâii la transvazare
Ghivecele de cultură vor fi mici la început, iar pe măsură ce planta crește, de obicei primăvara, anual se va face transvazarea – mutarea într-un vas mai mare.
Planta trebuie mutată cu pământul avut in vas, eventual se poate înlătura o parte din pământul de pe partea superioara a ghiveciului. Se poate așeza si un strat de pietriș de 2 cm dedesubt, pentru a ajuta la scurgerea apei din pământ.
Amestecul de pământ folosit va fi cel normal pentru plantele de apartament, compus din pământ de țelină, mraniță, nisip, la care se poate adăuga și puțină turbă. Nu se recomandă folosirea exclusivă a turbei.
Pentru plantele mari nu se mai face mutarea, ci doar schimbarea stratului superior din vasul de cultură, până la nivelul rădăcinilor.