Agromanagement

Dăunătorii albinelor: Cum scăpăm de șoareci, viespi și păsări

Author: AgroExpert
Expert: Andrei Zăgăreanu
Dăunătorii albinelor șoareci - agroexpert.md

Toate fiinţele care distrug familia de albine furând hrana, nimicind fagurii, se consideră dăunători ai albinelor. Printre aceștia pot fi insecte, acarieni, mamifere și păsări.La acest subiect AGROEXPERT a discutat cu președintele Asociației Apicultorilor din Republica Moldova (ANARM), Andrei Zăgăreanu.

Viespile deranjează albinele mai mult în perioada de toamnă, atunci când coloniile lor sunt dezvoltate puternic. Pe timp răcoros pătrund în stup și consumă mierea albinelor; dacă familia este slabă pot distruge și puietul, hrănind larvele lor.

Combaterea viespilor este bine de început încă din primăvară, când sunt doar femelele mătci. Se instalează capcane, sticle cu puţin sirop acriu, unde ele pătrund și se îneacă. Se distrug cuiburile lor.

„În orele de dimineață când albinele nu sunt active, viespile sunt mai rezistente și pătrund liber în cuibul familiei de albine și se hrănesc cu proviziile pentru iarnă. Apicultorul ar trebui să instaleze din timp capcane, sticle transparente cu puțin sirop acriu (200-300 ml) sau sirop cu adausuri de acid precum oțetul de casă. Periodic trebuie de reînnoit siropul și de înlocuit sticlele”, punctează Andrei Zăgăreanu.

Șoarecii pătrund în stupi, mai ales în zonele de pădure, toamna și pe timp de iarnă, consumă miere, păstură, distrug fagurii și murdăresc interiorul stupului. Deranjul lor duce la apariţia diareii albinelor.

„Apicultorii trebuie să pregătească stupii din toamnă, să astupe crăpăturile și să instaleze la urdiniș gratii”, a punctat președintele ANARM.

Păsările care dăunează albinelor sunt: prigoria (Merops apiaster), ciocănitoarele, piţigoiul, o specie de vrăbii. Pe timp de iarnă, piţigoii deranjează albinele, pot provoca ieșirea lor din stup și moartea din cauza frigului. Ciocănitorile distrug pereţii stupilor și consumă albinele.

Se alungă prin folosirea sunetelor păsărilor răpitoare.

Furnicile. Dacă în apropierea stupului sunt cuiburi sau mușuroaie de furnici, acestea pot ataca familiile slabe, furând mierea și nimicind puietul. La deschiderea stupilor se pot găsi furnicile cu puietul lor pe podișor sau în materialele de izolare termică.

Combaterea se face prin menţinerea curăţeniei în prisacă, mutarea mușuroaielor mai departe de stupi, ungerea ţărișilor cu uleiuri tehnice. 

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!