Agromanagement

Fermierii pot răsufla ușurați. Nu vor mai fi penalizați pentru restanțele la credite

fermieri producție secetă - AgroExpert.md

Recolta agricultorilor a fost compromisă, iar aceștia susțin că sunt la capătul răbdării în condițiile în care au rămas cu datorii, dar și fără bani. Fermierii solicită instituirea stării de urgență, în caz contrar amenință cu proteste. „Ministerul Agriculturii încearcă să vină cu soluții pentru toți agricultorii afectați de secetă, nu doar pentru o parte dintre aceștia”, a declarat ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” la TVR Moldova.

„Din întregul pachet de creditare, agriculturii în revin doar 7,5%, ceea ce este foarte puțin și băncile au reacționat pozitiv la cerința noastră de a merge în întâmpinarea agricultorilor, de reeșalonare a datoriilor. Trebuie să înțelegem că în Republica Moldova sunt 6500 de agenți economici. Pe lângă Ministrul Agriculturii s-au creat 28 de comitete de consultare, iar Forța Fermierilor este doar una dintre ele, pentru că ramurile agriculturii se deosebesc între ele și se confruntă cu probleme diferite, iar ministerul trebuie să vină cu soluții țintite pentru fiecare dintre aceste domenii. Trebuie să înțelegem că în stat totul este interconectat, neplata impozitelor creează probleme. Noi ca guvernare nu privim fix la un număr mic de oameni care nu văd decât problema lor îngustă”, a punctat Bolea

Ministrul Agriculturii afirmă că vor fi reeșalonate și plățile pentru fertilizanți, iar instituțiile statului vor fi tolerante în raport cu agricultorii care nu-și pot onora obligațiunile.

Este vorba de fertilizanții achiziționați în această vară.

„Companiile importatoare de fertilizanți au fost foarte receptive, deși sunt companii private. Cu instituțiile statului s-a convenit ca agricultorii să nu fie penalizați, să nu li se pună sechestru pe conturile bancare, din partea Ministerului Finanțelor a existat deschidere și din partea Inspectoratului Fiscal”, a punctat Bolea.

Ministrul Bolea susține că seceta a afectat neuniform culturile agricole. „Zona de sud a țării a fost cea mai afectată. Unii fermieri au suferit pierderi și de 100%, în schimb în nordul țării secata a afectat culturile agricole în proporție de 30-50%”.

⚡️Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!