Agromanagement

Florile comestibile devin o nouă tendință în gastronomie: Afacerea lui Dmitrii Pliușciov

Author: Fiodorov Ilinca
flori comestibile afacere - agroexpert.md

Privirea noastră este întotdeauna încântată de frumusețea florilor, însă există anumite specii care nu numai că sunt frumoase, dar și delicioase. Mai nou, acestea au început să fie  utilizate pentru a decora farfuriile servite în restaurantele din întreaga lume. În Republica Moldova, Dmitrii Pliușciov a pus bazele unei astfel de afaceri, iar recoltele obținute au fost rapid acceptate de către clienții săi – bucătarii din restaurantele din țară. 

Ideea i-a surâs în urmă cu patru ani, când un bucătar din Ucraina i-a povestit despre o nouă tendință gastronomică pe lângă cea de micro-plante. Revenit acasă, Dmitrii a decis să dezvolte o activitate similară în Republica Moldova, care nu era cunoscută până atunci.

„În primii doi-trei ani am stabilit parteneriate cu antreprenorii din țară care se ocupau de creșterea florilor comestibile, iar noi aveam grijă de a asigura vânzările și controlul asupra procesului de creștere și ambalare”, povestește tânărul.

Acum, Dmitrii  cultivă patru tipuri de flori comestibile pe tot parcursul anului și, de asemenea, flori sezoniere în funcție de anotimp. Acestea sunt folosite ca instrumente pentru decorarea unei farfurii, prin care bucătarii adăugă autenticitate și culoare mâncărurilor.

 „Ne ocupăm de cultivarea florilor, de la semințe până la culegere. Nu achiziționăm răsaduri deja crescute, ci cultivăm plantele din semințele noastre de înaltă calitate, pe care le comandăm din Europa sau Ucraina”, spune acesta.

Antreprenorul punctează că florile cultivate sunt cât se poate de naturale și pot fi consumate imediat după culegere fără a fi trecute sub jetul de apă.

„Plantele noastre nu sunt tratate cu pesticide, medicamente, insecticide sau îngrășăminte în timpul înfloririi și sunt complet sigure pentru consumul uman. Alegem soiuri de flori care sunt comestibile, gustoase și plăcute, iar acestea cresc în ghivece de flori și sunt udate regulat”, explică antreprenorul.

Florile sunt colectate manual dimineața devreme sau noaptea târziu, pentru a păstra prospețimea până dimineața, când sunt expediate către clienți. Acestea sunt ambalate în cutii speciale care nu permit aerului să intre sau să iasă. Potrivit lui Dmitri, pentru a umple o cutie cu viole sunt necesare între 50-70 de flori.

Deși nu este o practică utilizată de mult timp, Dmitrii consideră că afacerea are mari perspective deoarece îi ajută pe bucătari să-și surprindă sau să-și încânte oaspeții. Mai mult de atât, utilizarea florilor comestibile în sălile de banchet este o modalitate de a aduce o schimbare în decorul obișnuit.

„Chiar dacă unele flori conțin vitamine, în principiu, acestea nu au valoare nutritivă, deoarece trebuie să fie consumate în cantități mari pentru a obține beneficii. Ele sunt utilizate în mare parte pentru decor, întrucât înainte de a gusta, mâncarea trebuie să arate bine în farfurie”, mărturisește antreprenorul.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!