În anul 2024, AIPA a recepționat cereri cu privire la subvențiile complementare, plăți directe per kilogram de produs, îmbunătățiri funciare și acordarea ajutorului financiar. Informațiile se conțin într-un răspuns oferit pentru AGROEXPERT. Dosarele depuse în anul 2024, sunt încă în proces de examinare
În primele 6 luni ale anului curent, din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural au fost autorizate cca. 1,250 miliarde de lei pe diferite mecanisme de subvenționare. Pentru anul 2024, conform Legii bugetului de stat, mărimea Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural constituie 1,6 miliarde de lei.
„În ceea ce privește ordinea de examinare și autorizare a plăților, privind dosarele depuse în anul 2023, au fost aplicate prevederile art. 33 alin. (5) a Legii nr. 276/2016 cu privire la principiile de subvenționare în dezvoltarea agriculturii și mediului rural, care stabilește că cererile de acordare a subvențiilor, recepționate peste limita mijloacelor acordate FNDAMR, sunt autorizate în limita mijloacelor acordate fondului pentru anul următor și acestea au prioritate la achitare”, ne-au răspuns reprezentanții AIPA.
Totodată, în procesul autorizării plăților, se aplică principiul „Primul venit, primul servit” – pentru plățile directe, plățile complementare sau plățile post-investiție, și în baza actului administrativ de selectare a proiectelor – pentru plățile în avans și plățile investiții pe etape.
În urma estimărilor efectuate de autorități, referitor la cererile recepționate pe zone geografice, cele mai multe cereri de acordare a sprijinului financiar au fost depuse de producătorii agricoli din:
- Cahul (195 de cereri),
- Cantemir (94 de cereri),
- Hîncești (64 de cereri),
- Edineț (60 de cereri),
- Briceni (56 de cereri),
- Ștefan Vodă (43 de cereri).