Agromanagement

Inovații în creșterea porcinelor: Standardele aplicate la ferma din Rezina

Author: Lidia Danila
Ferma de porcine din Cinișeuți, un exemplu de bune practici - agroexpert.md

Una dintre cele mai moderne ferme de suine din Republica Moldova se află în satul Cinișeuți, raionul Rezina. Regional Meat SRL a fost fondată în 2015 și a reușit în doar câțiva ani să devină un exemplu de succes în creșterea porcinelor, datorită unui management bine pus la punct și a unor măsuri stricte de biosecuritate.

Înființarea acestei ferme a fost mai mult decât o simplă investiție – a fost o încercare de a introduce standarde moderne în creșterea suinelor.

„Am început cu ideea de a crea o fermă cu ciclu închis, ceea ce înseamnă reproducerea propriilor animale. În 2017, ferma a făcut primul pas mare, importând 1.400 de scrofițe din rasa DanBred, recunoscută pentru productivitatea și rezistența sa”, a explicat administratorul companiei „Regional Meat SRL”, Sergiu Alexei.

De atunci, Regional Meat a crescut constant. Astăzi, ferma deține aproximativ 2.500 de scrofițe și produce anual circa 70.000 de purcei.

„Am făcut pași mari în acești ani, și chiar dacă ne concentrăm exclusiv pe piața internă, am devenit un jucător important în sector. Ciclul închis al fermei ne permite să gestionăm întregul proces, de la reproducere până la sacrificare, și ne asigură controlul complet asupra calității”, precizează administratorul companiei.

Regional Meat este singura companie din Republica Moldova care vinde purcei de 25 de kilograme fermierilor mici, oferindu-le astfel posibilitatea de a dezvolta afaceri locale, fără a fi nevoie să importe purcei din Uniunea Europeană. Acest model de afaceri este inovativ și foarte apreciat de micii fermieri.

„Am venit pe piață cu două produse. Pe lângă purcei, vindem și carne de porc sacrificată către abatoare și companii din industria mezelurilor”, subliniază Sergiu Alexei.

Acest model de afaceri permite fermei să se diferențieze și să devină un pionier pe piața locală. În plus, Alexei Sergiu menționează că, de la înființare, ferma a crescut atât în dimensiuni cât și în numărul de angajați, ajungând de la 15 la 85 de oameni care lucrează zilnic pentru a asigura bunăstarea și calitatea produselor.

Biosecuritatea și bunăstarea animalelor – cheia succesului

O provocare majoră cu care se confruntă fermierii din întreaga lume este prevenirea bolilor în fermele de suine și menținerea bunăstării animalelor. În contextul în care pesta porcină africană (PPA) reprezintă o amenințare reală, Alexei Sergiu a implementat măsuri riguroase de biosecuritate.

„Noi am înțeles de la început că fără măsuri riguroase de protecție, am putea pierde tot De aceea am investit masiv în sisteme de biosecuritate pentru a ne proteja de PPA și alte boli. De la dezinfecția vehiculelor, igiena personalului, până la carantina furajelor, toate aceste măsuri ne-au permis să nu avem nicio problemă de sănătate la animale în toți acești ani”, mai susține administratorul companiei, Sergiu Alexei.

Da, da, la ferma din Cinișeuți, toate vehiculele care transportă purcei sau carne sunt supuse unor procese stricte de spălare și dezinfecție. În plus, personalul a fost educat să respecte proceduri riguroase de igienă, pentru a preveni orice posibil focar de boală.

„Nu permitem clienților să vină să ridice marfa de la noi; noi ne ocupăm de logistică și transport. În plus, furajele sunt ținute în carantină timp de 60 de zile pentru a ne asigura că sunt complet sigure. De asemenea, un element cheie a fost educarea continuă a angajaților. Le-am explicat importanța respectării stricte a regulilor de biosecuritate și am implementat protocoale clare în acest sens. Este nevoie de disciplină și de atenție constantă. Biosecuritatea nu este doar un set de reguli, ci o responsabilitate continuă”, adaugă el.

Furajele și nutriția adaptată fiecărei etape de creștere

Un alt aspect important în succesul Regional Meat este legat de alimentația porcilor. Ferma folosește o combinație de furaje produse local și importate.

„Utilizăm cereale din Republica Moldova, cum ar fi grâul și orzul, dar și șroturile de floarea soarelui și soia. Totodată, adăugăm și componente importate, cum ar fi proteina de soia și de pește, pentru a asigura o dietă echilibrată”, detaliază Sergiu Alexei.

Procesul de hrănire este adaptat în funcție de vârsta și stadiul de dezvoltare al animalelor. Sunt folosite în jur de șase rețete diferite de furaje, iar pentru purceii mici, hrana este mai bogată în nutrienți, ceea ce o face și mai costisitoare. Pe măsură ce animalele înaintează în vârstă, hrana devine mai simplă, adaptată nevoilor lor.

„Hrana porcilor influențează direct sănătatea și productivitatea lor. De aceea, acordăm o atenție deosebită fiecărui detaliu”, a spus el.

Cum sunt gestionate dejecțiile?

La început, proprietarii de terenuri agricole din zona Cinișeuți aveau rețineri în a folosi dejecțiile provenite de la ferma de suine pentru fertilizarea câmpurilor.

„Proprietarii se temeau că ar putea afecta culturile. Pentru a depăși această barieră, ferma a încheiat acorduri cu fermierii locali, prin care se angaja să compenseze eventualele pierderi”, își amintește Sergiu Alexei.

Cu toate acestea, în loc de probleme, fermierii locali au observat doar beneficii. Dejecțiile sunt aplicate în cantități precise, în funcție de tipul culturilor, între 40 și 50 de tone pentru grâu și orz, și între 60 și 100 de tone pentru porumb.

„Dacă respecți tehnologia și aplici dejecțiile proporțional, nu vei avea nicio problemă. Mai mult, acestea contribuie la îmbunătățirea calității solului”, a menționat administratorul.

Dejecțiile din fermele industriale sunt mult mai diluate, datorită sistemului de alimentare cu apă la animale de tip suzetă.

Planuri pentru viitor

De la înființare, ferma a fost renovată în proporție de 65%, fiind dotată cu utilaje moderne, capabile să asigure standarde ridicate de eficiență.

„Nu ne-am oprit niciodată din investiții. Am adus cele mai noi tehnologii pentru a ne asigura că putem concura cu cele mai moderne ferme. Nu am ajuns încă la capacitatea maximă a fermei. Planurile noastre sunt ambițioase. Vom continua să investim pentru a finaliza toate etapele de dezvoltare”, a specificat Sergiu Alexei.

Regional Meat se clasează în prezent pe locul trei în ceea ce privește volumul vânzărilor de porci pe piața locală.

Pe lângă extinderea fermei, unul dintre obiectivele principale ale echipei Regional Meat este acela de a menține standardele ridicate de biosecuritate și bunăstare a animalelor.

„Nu vrem să facem compromisuri în acest sens. Investițiile în biosecuritate nu doar că ne protejează animalele, dar ne ajută să economisim resurse importante și să oferim un produs de calitate pe piață”, afirmă administratorul companiei „Regional Meat SRL”, Sergiu Alexei.

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!