Agromanagement

Livadă mică, cu planuri mărețe: Povestea companiei Moreller în lumea cireșelor

Author: AgroExpert
cireșe livadă export UE - agroexpert.md

Având doar 11 hectare de livadă, compania Moreller a demonstrat că suprafața mică nu este un obstacol, atunci când pasiunea și angajamentul sunt puternice. Anul acesta, un nou capitol a început pentru această companie, odată cu livrarea în Spania a cireșelor pe care le produce. Exportul pe piața Uniunii Europene reprezintă o experiență valoroasă pentru echipa Moreller.

„Livada noastră a intrat pe rod anul trecut, dar adevărata provocare a venit în acest sezon. Asistați de proiectul USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova, am implementat cerințele standardelor GLOBALG.A.P și GRASP ca să putem livra fructele noastre în Spania”, spune Vera Ciobanu, administratoarea Moreller SRL.

Totodată, suportul venit prin intermediul Programului Bridge i-a oferit posibilitatea Verei Ciobanu să meargă direct la importator și să urmărească întreg procesul de sortare și ambalare a cireșelor. Această experiență a ajutat-o să înțeleagă mai bine cerințele față de calitate, calibru și ambalaj pe piața din Spania.

„Am conștientizat că pentru a concura pe piața UE, trebuie să ne conformăm preferințelor cumpărătorilor. Sortarea cireșelor înainte de livrare este indispensabilă. Noi nu dispunem de această infrastructură, dar până anul viitor vom căuta un partener cu care să cooperăm în acest sens, astfel încât să facem față cerințelor de export”, explică administratoarea companiei.

Povestea de succes a companiei Moreller nu se va opri aici. Aceasta va continua să se dezvolte și va fi scrisă odată cu fiecare cireașă coaptă, cu fiecare obiectiv stabilit, munca asiduă spre realizarea acestuia, lecțiile învățate și experiența acumulată. Cu toții avem ce prelua din această istorie. În comunitatea noastră, compania Moreller va rămâne o sursă de motivație pentru toți producătorii mici, în special pentru femeile din agricultură.

Amintim că, începând cu luna martie, antreprenorii din sectorul agricol, care include producerea de fructe, struguri de masă, pomușoare, legume și miere, pot beneficia de fonduri de până la 1500 de euro pentru participarea la evenimente internaționale.

Asociația Moldova Fruct asigură facilitarea și colectarea aplicațiilor din partea reprezentanților sectorului horticol și apicol la Programul Bridge, lansat de Agenția de Investiții, implementat pe partea de horticultură de proiectul USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova și finanțat de USAID și Suedia.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!