Agromanagement

Mecanismele de garantare a creditelor: Opinia expertului Veaceslav Ioniță

Author: Fiodorov Ilinca
Expert: Veaceslav Ioniță
Mecanismele de garantare a creditelor: Opinia expertului Veaceslav Ioniță - agroexpert.md

Expertul în politici economice Veaceslav Ioniță subliniază că în 2023, agricultorii au întâmpinat dificultăți semnificative, în special din cauza scăderii prețurilor. Costurile de producție au crescut, inclusiv prețurile la fertilizanți și forța de muncă, ajungându-se la nivelul din 2019, iar această situație a afectat în mod substanțial veniturile agricultorilor, accentuată de fluctuațiile puternice ale cursului valutar.

„În prezent, volumul total de credite bancare acordate agricultorilor se ridică la 4,6 miliarde de lei. Acest volum a crescut la 4,8 miliarde în trimestrul II al anului 2023, după care a urmat o scădere semnificativă, deoarece agricultorii au devenit reticenți în a mai accesa credite. Totodată, în prezent, întârzierile la plată se ridică la 560 de milioane de lei, iar creditele compromise la 280 de milioane, cu o perioadă de neachitare de peste un an, totalizând 840 de milioane de lei. Deși situația nu este alarmantă, necesită o gestionare atentă. Este necesar să găsim soluții, iar accesul la credite de urgență, cu condiții avantajoase, reprezintă o salvare pentru cei mai mici producători, care se confruntă cu dificultăți financiare deosebite. Suma de 500 de mii de lei poate rezolva problemele pentru acești agricultori mici”, explică Ioniță.

 Cu toate acestea, agricultorii mijlocii se confruntă cu dificultăți mai mari și nu vor beneficia în mod necesar de aceste resurse financiare.

„Este important ca Banca Națională, împreună cu Ministerul Finanțelor, să creeze un grup de intervenție și să relaxeze politicile în sectorul agricol, declarând situația ca fiind excepțională, pentru a permite băncilor comerciale să refinanțeze agricultorii fără a fi sancționați. Această acțiune poate fi încă pusă în aplicare. În primul trimestru al anului 2024, volumul creditelor cu întârzieri de plată a crescut cu 150 de milioane de lei, însă nu într-o măsură critică. Agricultorii noștri se confruntă cu dificultăți, dar își onorează în continuare obligațiile”, a conchis expertul economic.

 

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!