Agromanagement

Noi reglementări pentru extinderea suprafețelor cultivate cu leguminoase

Author: AgroExpert
Noi reglementări pentru extinderea suprafețelor cultivate cu leguminoase - agroexpert.md

Guvernul încurajează extinderea suprafețelor cultivate cu leguminoase. În acest sens, Executivul a aprobat cerințele privind calitatea și comercializarea leguminoaselor proaspete și uscate, lucru ce va contribui la diversificarea producției agricole și la valorificarea eficientă a potențialului agricol al Republicii Moldova. 

Implementarea unor cerințe clare va susține procesul de cultivare și comercializare a leguminoaselor, contribuind la creșterea valorii adăugate în agricultură și la extinderea oportunităților de piață pentru fermierii moldoveni.

În contextul evoluției pieței agricole și a cerințelor consumatorilor, au apărut diverse probleme care impun intervenția în domeniul de politici.

Complexitatea cerințelor de calitate și comercializare - fermierii întâmpină dificultăți în aplicarea normelor existente, pe care le consideră incomplete, complicate și definite neclar, de unde și a apărut necesitatea aprobării de noi cerințe în domeniul respectiv. Tot în acest context a fost extinsă gama de produse leguminoase, care cad sub incidența actului normativ, iar prevederile noi ale proiectului vor orienta fermierii în producerea leguminoaselor boabe conform cerințelor de calitate prevăzute în actul normativ de referință.

Lipsa de suport informativ - fermierii nu au acces suficient la cerințele legale și actualizate, ceea ce afectează capacitatea de a se adapta la standardele de piață.

Dezvoltarea sectorului - care prevede o creștere deosebită a soiurilor de leguminoase, care au fost înscrise în catalogul soiurilor de plante. Conform catalogului în 2023 erau înregistrate 35 de tipuri de mazăre, 14 de fasole, năut 4 și linte 2, iar în 2024 a fost o creștere deosebită pentru mazăre care indică în prezent 45 de tipuri de mazăre înregistrate. În procesul tehnologic de cultivare a leguminoaselor boabe sunt urmărite principii similare ca și la alte culturi de câmp, cum ar fi culturile prășitoare. Investiții suplimentare se solicită la procurarea secerătoarelor speciale, etc.

Asistență și resurse - există o cerere mai mare pentru sprijin a fermierilor din partea autorităților referitor la cerințele de calitate și comercializarea leguminoaselor, acces la piața de desfacere mai ușor și nu în ultimul rând acces la finanțare.

Impactul economic - fermierii subliniază că reglementările actuale creează obstacole economice fermierilor și micilor producători. IMM-urile reprezintă categoria principală de entități juridice prezentă în cultivarea culturilor de câmp, inclusiv leguminoase boabe. Conform recensământului agricol din anul 2014 doar 10% din entitățile agricole sunt din categoria întreprinderilor mari. 

Comparativ cu anul 1990 unde Republica Moldova cultiva cca. 73 mii ha de leguminoase și obțineau o cantitate de cca 97 mii t, în 2023 au fost cultivate cca. 36,0 mii ha cu recolta de cca. 37,7 mii t, ceea ce indică că Republica Moldova nu folosește la maxim potențialul de producere. În urma modificării proiectului hotărârii de Guvern, în următorii 3-5 ani se urmărește extinderea suprafețelor cultivate cu leguminoase, care să respecte standardele și normele UE.

Republica Moldova în prezent importă cele mai mari cantități de leguminoase din Ucraina, Turcia, Kazahstan și Federația Rusă și exportă către Egipt, Emiratele Arabiei Unite, Filipine și România.

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!