Agromanagement

Подборка самых интересных новостей и статей за неделю с 07-13.02.2022

Еженедельная сводка новостей и статей, отобранных AgroExpert специально для вас.

Facelia – ”regina” plantelor melifere și o rezervă naturală de îngrășăminte pentru sol
În contextul schimbărilor climaterice din ultimii ani, apicultorii deseori sunt nevoiți să asigure albinele cu hrană artificială, o bună parte din sezon. Pentru a evita problemele nutritive în următorii ani, specialiștii de la Grădina Botanică Națională (Institut) "Alexandru Ciubotaru", recomandă sporirea suprafețelor cu plante melifere care ar putea prelungi durata culesului de polen.
Detalii.

В Молдове дорожают яблоки сортов «Айдаред» и «Ренет Симиренко»
В течение первой недели февраля 2022 года на рынке Молдовы немного подорожали яблоки самых дешевых сортов, «Айдаред» и «Ренет Симиренко» — оптом до 6 леев/кг ($0,33/кг) максимум. Цены увеличились на качественное яблоко, очевидно, предназначенное для экспорта.
Детали.

VIDEO: Alunele din Căușeni au ajuns până în Canada
Constantin Munteanu a înființat o livadă acum câțiva ani și crește nuciferi pe o suprafață de aproximativ 6 hectare. Fermierul spune că nu are probleme cu comercializarea acestora, o bună parte din ele ajung pe piața autohtonă în rețelele de magazine, iar unele cantități sunt exportate.
Detalii.

Oleg Tîrsînă: ”Nucii altoiți de calitate, necesită o îngrijire corespunzătoare”
Cultura economică a nucului a cunoscut o importantă evoluție tehnologică și unele soiuri au fost înlocuite cu altele mai noi și mult mai eficiente. În acest sens, Pepiniera Voinești a devenit unul dintre cei mai vizibili participanți la procesul de modernizare a nuciculturii, fiind principalul producător de nuci altoiți de Pescianski începând cu anul 2013 și cel mai activ promotor al acestui excelent soi moldovenesc.
Detalii.

SLASH™ EC – Erbicidul nr. 1 pentru controlul din primăvară al buruienilor din cultura de rapiță
Rapița este o cultură care a devenit din ce în ce mai cultivată de către fermierii din Republica Moldova. Este o cultură rentabilă care, dacă are parte de condiții climatice favorabile creșterii și dezvoltării, dar și de o tehnologie performantă, poate genera profituri foarte mari.
Riscul cel mai mare cu care fermierii se confruntă îl reprezintă seceta din toamnă. Pe lângă această problemă, combaterea bolilor, a dăunătorilor și în special a buruienilor, sunt aspecte cărora trebuie sa le fie acordată o atenție deosebită pentru a evita compromiterea culturii.
Detalii.

În Moldova urmează să fie produs material semincer ecologic, certificat conform standardelor internaţionale
Țara noastră va produce material semincer ecologic certificat conform standardelor internaţionale datorită colaborării inițiate de cercetătorii de la Institutul de Horticultură şi Tehnologii Alimentare (IHTA) din Chişinău în cadrul proiectului EcoSeeds LuMo, care este realizat cu susținerea Institutului de Cercetări în Cultura Organică din Luxemburg. În acest sens, câțiva experți în creşterea seminţelor ecologice din Luxemburg se află zilele acestea într-o vizită de documentare în Republica Moldova.
Detalii.

VIDEO: Ce este o folie mulcire agrotextil și care sunt beneficiile sale pentru culturile agricole
Atât fermierii cu experiență, cât și cei care sunt abia la început de drum, au dorința de a avea culturi de calitate. Prin urmare, preocuparea tuturor agricultorilor este hrănirea solului și ferirea plantelor de dăunători, de ploile puternice, dar și razele fierbinți ale soarelui. Din fericire, există și o soluție care este foarte eficientă, și aceasta presupune utilizarea unei folii mulcire.
Detalii.

Ориентировочные цены на минеральные удобрения в Украине
Министерство Аграрной Политики Украины создало новый дашборд с актуальными ценами на минеральные удобрения на внутреннем рынке.
Детали.

A fost semnat Acordul pentru construcția podului rutier de frontieră peste râul Prut
De la Ungheni la Iași – 15 km pe linie dreaptă. Călătoria Chișinău-Iași-Chișinău se scurtează cu 90 de minute. Vor fi rezultatele acordului care prevede construirea și exploatarea podului rutier de frontieră peste râul Prut, între localitățile Ungheni (Moldova) și Ungheni (România). Documentul a fost semnat vineri la Chișinău, după ședința comună a guvernelor celor două țări.
Detalii.

Cătină cu miere: beneficii, mod de preparare și de administrare
Cătina cu miere este un produs tot mai căutat și apreciat pentru beneficiile sale. Prepararea și păstrarea cătinei cu miere sunt la îndemâna oricui, dar totuși este necesară o atenție sporită pentru ca să nu apară anumite probleme.
Detalii.

Ședința comună a Guvernelor: Gazoductul Iași-Ungheni, dat în exploatare
Gazoductul Iași-Ungheni a fost oficial dat în exploatare. Prim-ministra R. Moldova, Natalia Gavrilița, i-a înmânat omologului său român certificatul de conformitate, privind executarea finală a lucrărilor la conducta de gaz.
Detalii.

Moldova a exportat produse vinicole de 3 miliarde lei în 2021
Moldova a livrat peste hotare produse vinicole în valoare de 2,99 miliarde lei (168 milioane dolari) în 2021, adică cu 270 milioane lei sau cu 9,9% mai mult decât cu un an înainte. Potrivit datelor de la Biroul naţional al viei şi vinului, ponderea vinurilor îmbuteliate a crescut de la 35,4% la 42,2%.
Detalii.

Mirositul solului, prima analiză recomandată fermierilor de un expert francez
Calitatea solului poate fi aflată de la prima ”mirosire”. Este metoda prin care un expert francez în viața solului, îi învață pe agricultori să analizeze solul. Christophe Frébourg, directorul companiei de consultanță Frébourg Agro-Ressources face o primă inspecție a pământului, asociind această activitate cu ”mirositul și degustatul vinului”.
Detalii.

Vasile Șarban: ”Nu contează din ce țară vom lua fertilizanții, ci prețul care este destul de mare direct de la producător”
Agricultorii sunt cu ochii în patru în această perioadă, când veghează culturile de toamnă semănate, care în curând vor avea nevoie de dozele necesare de îngrășăminte minerale pentru a se dezvolta firesc. Dar producția de îngrășăminte s-a redus drastic la nivel global în acest an din cauza creșterii costului gazului natural, astfel producătorii din Moldova își fac griji că nu vor mai avea acces la produsele utilizate în trecut. Mai ales că țara vecină, Ucraina a interzis tranzitul produselor rusești pe teritoriul său, iar majoritatea agricultorilor noștri foloseau anume îngrășăminte pe bază de azot produse în Federația Rusă. Care este soluția propusă de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare pentru agricultori, dar și cum se va evita impactul negativ al prețurilor crescute la îngrășăminte asupra însămânțărilor de primăvară, am încercat să aflăm de la Vasile Șarban, Secretar de stat, MAIA.
Detalii.

Culturile energetice, un potențial nevalorificat deocamdată în Moldova
Domeniul culturilor energetice este unul relativ nou în agricultură. La nivel mondial, culturile energetice sunt experimentale și au statut de culturi comerciale. Potrivit cercetătorilor, unele culturi pot contribui eficient la dezvoltarea sectorului energiei regenerabile în țara noastră și pot aduce profituri celor care produc această materie primă.
Detalii.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!