Agromanagement

Подборка самых интересных новостей и статей за неделю с 7 по 13 марта 2022 года

Подборка самых интересных новостей и статей за неделю с 7 по 13 марта 2022 года

VIDEO: Carnea de iepure în Moldova mai scumpă cu 10%
Carnea de iepure s-a scumpit cu peste zece la sută, faţă de anul trecut. Astfel, un kilogram a ajuns să coste 150 de lei. Potrivit producătorilor, acest lucru se intâmplă din cauza majorării preţurilor la carburanţi, dar şi a serviciilor şi produselor veterinare.
Detalii.

В Молдове резко подорожал подсолнечник
Нынешняя неделя на молдавском рынке сельхозсырья началась с резкого повышения закупочных цен на подсолнечник. Floarea Soarelui SA (Бэлць), ведущее предприятие масложировой отрасли страны, озвучило новую цену – 17 леев/кг. Ранее диапазон рабочих оптовых цен на подсолнечник в Молдове был 13-13,5 леев/кг. Довольно резкое повышение закупочных цен на подсолнечник руководство предприятия мотивировала необходимостью хоть что-то «противопоставить галопирующему экспорту этого сырья».
Детали.

Undă verde pentru exportatorii de porumb din Moldova
Interdicția de a exporta de la 1 martie porumbul și derivatelor acestuia, cu excepția semințelor de porumb destinate însămânțării, prin decizia luată la data de 27 februarie, de Comisia pentru Situații Excepționale, a fost anulată astăzi. Astfel s-a dat undă verde exportatorilor de porumb, în schimb a fost stopată exportarea făinii de grâu.
Detalii.

Râpile au devenit pășuni, iar solurile erodate - păduri în satul Copceac, din raionul Ștefan-Vodă
Satul Copceac deține în total circa 800 de hectare de pădure și este considerat cel mai reîmpădurit sat din Republica Moldova. Acest fapt se datorează primarului Vasile Țânțari, care a reușit să-și consolideze comunitatea locală, accesând resurse externe pentru regenerarea ecosistemului natural local.
Detalii.

Rusia a anulat restricțiile pentru importul fructelor și legumelor din Moldova și alte țări
Rosselhoznadzor a anunțat că din 5 martie au fost anulate restricțiile introduse anterior și se va relua importul de produse reglementate în Rusia din mai multe țări, de pe întreg teritoriul, fără a ține cont de restricțiile impuse întreprinderilor producătoare.
Detalii.

Ion Maxim: Există riscul ca în acest an recolta de miere să fie scăzută
Cantitățile insuficiente de precipitații și decalajul mare de temperaturi pe timp de zi și noapte influențează negativ înflorirea copacilor, iar în consecință, și siguranța familiilor de albine.
Detalii.

O mare parte din merele moldovenești depozitate vor ajunge la procesare
Producătorii de fructe din Moldova sunt într-un mare impas: au rămas fără piață de desfacere pentru mere. Deși Federația Rusă a anunțat despre anularea tuturor restricțiilor la importul de fructe din Moldova, se pare că prețul care ar putea fi obținut pe această piață este prea mic pentru a acoperi costurile de transport și logistică care au crescut de două ori. Pentru a transporta fructe către Rusia, exportatorii trebuie să parcurgă acum: România, Ungaria, Polonia și Belarus.
Detalii.

Noi soluții pentru gestionarea completă a nutrienților de la ICL
Monitorizarea regulată a solurilor și cunoașterea nutrienților care pot fi preluați de plantă sunt esențiale dacă se dorește oferirea unei nutriții echilibrate plantelor cu randamente maxime și plante sănătoase. Una dintre cele mai importante probleme ale gestionării eficiente a nutrienților este cunoașterea și monitorizarea disponibilității substanțelor nutritive care pot fi preluate de plantă și care sunt utilizate direct în sol.
Detalii.

Уточнения Минэкономики по запасам соли
В связи с опасениями населения по поводу поставок соли, Министерство экономики подтверждает, что у Республики Молдова достаточно запасов соли. Как в январе, так и в феврале было импортировано более тысячи тонн пищевой соли (йодированной и нейодированной). Импортеры соли подтвердили, что нет проблем с обеспечением внутреннего спроса Молдовы на этот продукт.
Детали.

FOTO: Decizia de 10 martie a Comisiei pentru Situații Excepționale nu se respectă!
«E nevoie de intervenția urgentă a autorităților abilitate», - a menționat Alexandru Slusari in scrisoarea oficială.
Detalii.

Vasile Șarban: ”Exportul de făină trebuia interzis, pentru a garanta siguranța alimentară a țării”
Războiul provocat de Rusia în Ucraina a făcut ca peste 2,5 milioane de persoane, potrivit ONU, să fugă din calea războilui. Astfel, până la data de 10 martie, peste 300.000 de persoane au fugit din Ucraina prin Republica Moldova, iar 83.000 de refugiați au rămas în țara noastră. Pentru asigurarea securității alimentare, în special când avem acest flux migrațional, Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova a decis să interzică începând cu data de 12 martie 2022, exportul făinei de grâu sau de meslin.
Detalii.

Alexandru Slusari: ”Pierderi mari vor suporta producătorii agricoli, care sunt nevoiți să vândă acum porumbul la un preț mai mic”
Ex-președintele Parlamentului, Alexandru Slusari a declarat că statul permite ca producătorii agricoli să fie supuși unor pierderi nejustificate, prin interzicerea exportului de porumb, care de fapt reprezintă o schemă de îmbogățire în timp de criză din partea unor jucătorii mari de pe piața cerealierilor.
Detalii.

Cum poate fi obținută autorizația pentru irigarea culturilor agricole
Seceta lovește țara noastră aproximativ o dată la 2-4 ani, iar Republica Moldova este slab asigurată cu resurse de apă necesare pentru dezvoltarea armonioasă a culturilor și pentru obținerea unui profit în agricultură. Întrucât schimbările climatice devin tot mai evidente, agricultorii din țară, ani la rând bat un semnal de alarmă, susținând că, în viitor va fi dificil să facă agricultură fără irigarea terenurile. Echipa AGROEXPERT a aflat de la Angela Dogotari, Șef Serviciu de politici în domeniul fondului funciar și îmbunătățiri funciare, MAIA, despre cum agricultorii pot obține autorizație pentru irigarea culturilor.
Detalii.

Борис Боинчан: «Необходим мониторинг каждого поля, спешить с подкормкой и пересевом озимых не стоит»
После перезимовки состояние озимых зерновых в Молдове вряд ли можно считать хорошим. По наблюдениям специалистов, в среднем по стране около 60-65% посевов озимой пшеницы находятся в фазе шильца. Начавших прорастать, «наклюнувшихся» - 20-25%. Лишь около 10% посевов основной продовольственной сельхозкультуры вошли в фазу 1-2 листочков. Раскустившихся посевов нет, или они встречаются крайне редко. Чтобы составить объективную оценку ситуации, смоделировать варианты агротехнологических решений и воплотить их на практике срочно необходимо детальное обследование каждого поля, считает директор НИИ полевых культур (Бэлць) Борис Боинчан.
Детали.

⚡️Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!