Viticultorii sunt încrezători că, după perioada de repaus vegetativ, vița de vie se va dezvolta armonios în acest an, fără a fi afectată de înghețuri care ar putea reduce productivitatea plantațiilor. Tăierea a viței de vie s-a încheiat, iar în prezent se atestă etapa din ciclul biologic anual, cunoscută sub numele de „plânsul viței de vie”.
Contactat de AGROEXPERT, Sergiu Tutovan, doctor în științe agricole, director executiv al Asociației Producătorilor de struguri de masa din Cahul susține că plantațiile viti-vinicole au trecut cu bine peste perioada de iarnă.
„Tăiatul a decurs normal, iar absența timpului foarte rece a fost benefică. Cu toate acestea, apar unele probleme legate de maturarea coardelor, cauzate de faptul că unele persoane s-au grăbit și au tăiat înainte de venirea gerurilor, ceea ce va avea probabil un impact negativ asupra producției de struguri”, punctează expertul.
După tăierea de primăvară, are loc o alta etapă importantă: legarea coardelor. Scopul lucrărilor este de a furniza viței de vie condițiile ideale de dezvoltare a lăstarilor, astfel încât să bucure viticultorii cu butuci sănătoși si o recolta cât mai bogată.
„În această perioadă, toți se ocupă cu legarea. Desigur că gospodăriile mari sau fabricile de vin care au suprafețe de sute de hectare au început mai devreme această activitate. Se repară, se întind sârmele, în funcție de nevoile fiecărei plantații”, spune Sergiu Tutovan.
În ceea ce privește starea fito-sanitară, expertul punctează că în unele plantații care au fost supra-încărcate cu roadă au apărut probleme cu maturarea lăstarilor.
„Nu s-au maturizat coardele nici în plantațiile afectate de boli, în special făinarea. Aceste probleme sunt vizibile și am avertizat că este prematur de întreprins ceva acum. Recomandarea mea este să aștepte până după terminarea legatului pentru a efectua tratamentul cu cupru”, a explicat Sergiu Tutovan.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!