Agromanagement

Sorgul, alternativă la porumb: Care sunt avantajele acestei plante

Author: AgroExpert
sorgul alternativă porumb zone secetoase - agroexpert.md

Sorgul este o specie de cereale considerată o bună alternativă la cultura porumbului în zonele secetoase. Sorgul are capacitatea să reziste la temperaturile ridicate din timpul verii, oferind chiar producții importante și în condiții de stres hidric. Mai mult decât atât numeroase studii au arătat că sorgul poate fi o plantă la fel de hrănitoare ca și porumbul în ceea ce privește creșterea animalelor.

Sorgul poate crește cu mai puțin de 100 mm/ciclu de crestere, perioada critică la secetă este mai scurtă cu aproximativ 20 de zile decât la porumb (27 de zile la sorg și 46 de zile la porumb), iar polenul poate rezista la temperaturi mari, de 45-50°C, în timp ce polenul de porumb rezistă până la 35-40°C, scrie stiriagricole.ro.

Un alt avantaj al culturii de sorg este atacul slab de boli și dăunători. Pentru combaterea fusariozei, este suficient cultivarea de hibrizi ce prezintă toleranță la această boală, iar pentru combaterea viermilor Agriotes sp., se aplică un tratament specific la pregătirea patului germinativ. Pentru zonele unde se semnalează atacul de Diabrotica sp. la porumb, introducerea sorgului în asolament constituie o metodă bună de combatere a acestui dăunător.

De asemenea, sorgul are cerințe slabe în privința necesarului de nutrienți, deoarece are sistemul radicular bine dezvoltat, care îi permite să extragă din sol toate elementele nutritive de care are nevoie. În concluzie, sorgul poate fi cultura care permite evitarea pierderilor în anii cu temperaturi foarte ridicate. Din punct de vedere ecologic, 1 hectar de sorg absoarbe anual din atmosferă până la 50-55 t/ha bioxid de carbon, în timp ce pă durile de foioase absorb 16 t/ha/an de bioxid, iar restul cerealelor 3-10 t/ha/an.

 

Totodată, sorgul este foarte valoros din punct de vedere nutrițional. Sporește valoarea nutritivă a pâinii, salatelor și supelor, în momentul în care este adăugat în acestea. Cu o valoare nutritivă apropiată porumbului, boabele de sorg au o largă întrebuințare în alimentația taurinelor la îngrășat și păsărilor. 

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!