Pentru prima dată statul va oferi subvenții pentru livezile de măr înființate în scop de procesare. Aceste măsuri se includ în Regulamentul privind subvenționarea investițiilor în mediul rural aprobat în cadrul ședinței Cabinetului de Miniștri din data de 12 iunie. Potrivit conducerii Asociației SPERANTA-CON, decizia este una benefică pentru toate părțile implicate.
„În ultimii ani au început să fie defrișate activ livezile industriale și a devenit o problemă la nivel național, pentru că defrișarea lor înseamnă lipsa de materie primă pentru industria procesatoare de sucuri. Prin urmare, această măsură de sprijin din partea statului contribuie la menținerea livezilor și, implicit, la susținerea industriei de procesare a fructelor și legumelor. Noi deja ne-am remarcat prin succesele înregistrate în această industrie prin exportul de sucuri de calitate în peste 80 de țări”, susține directorul executiv al Asociației Presatorilor de Fructe si Legume SPERANTA-CON, Mircea Manoli.
Potrivit lui, Regulamentul privind măsurile și condițiile specifice de eligibilitate pentru subvenționarea investițiilor din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural include următoarele măsuri benefice:
1. A fost inclusa subvenționare separată pentru livezile de măr înființate în scop de procesare, care acoperă aproximativ 50% din costurile de înființare a plantației, ceea ce va consolida baza de materie prima pentru industria procesatoare:
„Pct. 37, alin (1), lit. a)...
de la 635 de pomi la hectar, pentru plantațiile perene înființate cu soiuri de măr în scop de procesare, pe portaltoi MM-106 – 20 de mii de lei/ha;
de la 1.112 pomi la hectar pentru plantațiile perene înființate cu soiuri de măr în scop de procesare, pe portaltoi M-26 sau Bud 62-396 – 30 mii lei/ha;
de la 1.482 de pomi la hectar pentru plantațiile perene înființate cu soiuri de măr în scop de procesare, semincer intercalat M-9 sau biotipurile GENEVA, M-26 sau Bud 62-396 – 40 mii lei/ha;”.
2. A fost exclusa obligația de a instala sistem de irigare în plantațiile industriale:
„Pct. 35, alin. 8: în plantația perenă este instalat sistemul de irigare, cu excepția plantațiilor de nuci, migdal sau alun, plantațiilor perene de măr în scop de procesare, după caz, și plantațiile de culturi aromatice, medicinale și condimentare;”.
„Decizia de a instala sau nu un sistem de irigare aparține fermierului. Poți să ai o livadă fără irigare cu o roadă bună la hectar, dar dacă vrei una foarte bună, mai instalezi și irigarea pentru care există subvenții din partea statului și vei avea o recoltă peste așteptări. Respectiv, și profitul crește per hectar”, susține directorul asociației.
3. Plantațiile industriale se bucura de o durata mai lunga de trai, înainte ca defrișarea acestora sa fie permisa, iar fermierii de obliga sa livreze marfa fabricilor de procesare:
„Pct. 40: Beneficiarul asigură menținerea obiectului subvenționării pe perioada a 5 ani din momentul emiterii actului administrativ de subvenționare, cu excepția plantațiilor pomicole subvenționate, pentru care perioada este de 1/3 din durata de funcționare utilă a acesteia. În cazul plantațiilor perene de măr înființate în scop de procesare, beneficiarul asigură menținerea obiectului subvenționării pe perioada a 10 ani după intrarea în rod, sau pentru o perioadă de 1/2 din durata de funcționare utilă a acesteia. Producția obținută din plantațiile perene de măr înființate în scop de procesare se livrează către unitățile de producere a derivatelor de fructe și legume. Pentru nerespectarea prevederilor din proiect, persoanele responsabile poartă răspundere civilă, contravențională sau penală, după caz”.
4. Fermierii se obliga sa încheie un contract pe termen lung cu fabricile de procesare:
„Pct. 39, alin. 11): în cazul plantațiilor perene de măr înființate în scop de procesare, copia contractului pe termen lung (7-10 ani, după intrarea în rod) privind realizarea producției către o unitate de producere a derivatelor de fructe și legume, înregistrată la Agenția Națională Siguranța Alimentelor”.
Potrivit directorului executiv al Asociației Presatorilor de Fructe si Legume SPERANTA-CON, subvențiile respective le vor permite fermierilor să mențină livezi industriale iar fabricile moldovenești de sucuri vor avea materia primă pentru procesare.
„Este o decizie favorabilă tuturor părților. În primul rând, este favorabilă fermierilor, pentru că ei au ocazii să-și planteze livezi industriale, asigurând-uși un profit garantat și pe termen lung de cel puțin de 10 ani, iar fabricile de sucuri își garantează baza de materii prime de producție. Și totodată statul are doar de câștigat, pentru că se susține industria agro-alimentară, foarte importantă pentru dezvoltarea economiei”, subliniază Mircea Manole.
Înainte de a planta livada, horticultorul trebuie să încheie un contract pe termen lung cu fabrica. În cazul dat se negociază, de comun acord, fiind calculate costurile din înființarea plantației, unde se mai adaugă un anumit procent din profit garantat. Totuși, criteriile de subvenționate stabilesc anumite soiuri de măr.
„Aceste soiuri din Regulament ele asigură o productivitate înaltă la hectar cu investiții minimale, fără irigare și sunt perfecte pentru procesare, dar nu destinate pentru consumul în stare proaspătă. Putem afirma că sunt livezi foarte ieftine care pot să aducă profit. Obligativitatea de a încheia un contract între producător și fabrică îi garantează pe ambii de o colaborare productivă pe viitor”, mai explică directorul Asociației SPERANTA-CON.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!