Agromanagement

Succes în exportul de mere în Israel: Istoria horticultorului Victor Cazacu

Author: AgroExpert
mere export Israel - agroexpert.md

Horticultorul Victor Cazacu a obținut un succes notabil privind exportul de mere în Israel, reușind să creeze un parteneriat de afaceri profitabil. Bărbatul povestește cum această oportunitate a apărut în urma contactului inițial stabilit pe internet cu un importator israelian, iar discuțiile s-au intensificat după participarea la expoziția Fruit Logistica, sub brand-ul de țară: „Moldova – taste makes the difference”.

Acest parteneriat de afaceri a început de la expedierea de probă a două containere de un mix de soiuri de mere. „Amestecul” de soiuri exportate a inclus: Idared, Florina, Golden Delicious, Braeburn, Granny Smith și Gala Buckeye, de diferite calibre.

„Din păcate, Idared și Florina nu au reușit să facă față cerințelor importatorului din cauza că fermitatea acestor soiuri a scăzut treptat de la începutul anului, iar Gala Buckeye nu a fost atractiv din punct de vedere al prețului, ținând cont de taxa de 40% impusă importurilor de mere din Moldova în Israel, în lipsa unui acord de liber schimb între cele două state”, își împărtășește experiența exportatorul.

Cu toate acestea, horticultorul nu s-a descurajat și a continuat negocierile.

La solicitarea importatorului, în urma testării lotului de probă, următoarele patru containere livrate au conținut soiurile: Granny Smith, Golden Delicious și Braeburn, de calibrul 70+. Acestea au fost ambalate în cutii Bushel, iar perioada de tranzit a constituit aproximativ 6 zile. Exportul a fost efectuat prin portul de la Constanța.

„Îmbucurător a fost faptul că, cerințele de certificare impuse de importatorul din Israel au coincis în mare parte cu cele menționate pe pagina ANSA, cu doar câteva ajustări minore. Acest lucru a confirmat faptul că eforturile noastre de a promova standardizarea și conformitatea cu cerințele internaționale în domeniul fructelor au fost fundamentate”, mai spune acesta.

În anul 2022, Israel a importat în jur de 50 mii de tone de mere, acesta fiind unul din cele mai importate fructe proaspete de „Țara Sfântă”. Exportul de mere în Israel nu a fost doar o oportunitate de afaceri pentru Victor Cazacu și compania sa, ci și o dovadă a potențialului moldovenesc de a obține succes pe piețele externe.

„Este încurajator să vedem că fructele moldovenești sunt apreciate pentru calitatea lor și ușor concurează într-un mediu cu cerințe exigente. Această experiență pozitivă a deschis noi orizonturi atât pentru domnul Cazacu, cât și pentru toți producătorii și exportatorii de fructe din Moldova. Istoriile de succes ale membrilor noștri ne motivează să continuăm să explorăm și să ne consolidăm pozițiile pe piețele externe, să stabilim noi parteneriate și să aducem în lumea întreagă gustul deosebit al fructelor moldovenești”, susțin reprezentanții Asociației Moldova Fruct.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!