Agromanagement

Tăierile în uscat la vița de vie: Expert: „Atenție la viabilitatea ochilor”

Author: Lidia Danila
Expert: Serghei Tutovan
tăieri în uscat vița de vie - agroexpert.md

Odată cu sosirea celei de-a treia decade a lunii ianuarie, viticultorii se pregătesc să demareze lucrările de tăiere în uscat a viței de vie. Specialiștii recomandă atenție sporită la viabilitatea ochilor, iar adaptarea tăierilor în funcție de aceasta este crucială pentru obținerea unei recolte de calitate.

La acest subiect, AGROEXPERT a discutat cu directorul executiv al Asociației Producătorilor de struguri de masă din Cahul, doctorul în științe agricole, Sergiu Tutovan. Potrivit acestuia, viticultorii sunt sfătuiți să înceapă tăierile după data de 25 ianuarie, evitând astfel gerurile mari.

„Perioada optimă de a realiza aceste tăieri este a treia decadă a lui ianuarie. Cu cât mai târziu, cu atât mai bine, doar că mulți viticultori au suprafețe mari și nu le permite timpul. Cea mai mare suprafață e ocupată de soiul Moldova, care este unul târziu, așa că tăierea timpurie la soiul Moldova nu recomand. Totuși, e foarte important ca această lucrare să fie terminată până la momentul plânsului”, explică Tutovan.

În plus, viticultorii sunt avertizați să fie atenți la supraîncărcarea butucului, pentru a putea obține o roadă bună din punct de vedere economic, calitativ și cantitativ.

„Pentru soiurile de masă se recomandă adaptarea spalierului sau a sistemului de susținere pentru a permite tăieri lungi - 8, 10 sau chiar 12 ochi. Cei mai calitativi struguri, dar și frumoși din punct de vedere vizual sunt amplasați începând cu ochii 5 și terminând cu ochii 10”, a precizat doctorul în științe agricole.

Înainte de a începe tăierile, directorul executiv al Asociației Producătorilor de struguri de masă din Cahul, Sergiu Tutova, subliniază importanța respectării regulilor sanitare pentru a evita rănirea aspră a butucului.

„Să nu facă răni de-a lungul cordonului, să evite rănile active de-a lungul cordonului, dacă au de ales, să aleagă rana terminală în capătul organului butucului, dacă taie de-a lungul cordonului să lase un ciot din lungimea diametrului părții care o dau jos”, a mai susținut acesta.

Cu privire la gerurile recente, specialistul accentuează că o parte din ochi sunt morți. De asemenea, Tutovan a menționat că acestea nu au fost critice pentru cele mai sensibile soiuri, dar subliniază importanța gestionării corecte a supraîncărcării, recoltării la momentul potrivit și asigurarea unei protecții eficiente împotriva bolilor.

„E important ca viticultorii să țină cont de viabilitatea ochilor. Gerurile nu au fost foarte mari, dar totuși o parte din ochi sunt morți, din cauza că multe plantații au intrat nepregătite în iarnă. Până la aceste geruri, situația era destul de bună. Temperaturile reci n-au fost critice pentru cele mai sensibile soiuri. Un lucru este cert, poate fi soiul cât mai rezistent la ger, dar dacă a fost supraîncărcat, nu a acumulat substanțe necesare, s-a întârziat cu recoltarea, protecția a fost rea și a suferit de pe urma bolilor poate ajunge la nivelul cel mai slab”, specifică doctorul în științe agricole, Sergiu Tutovan. 

Despre pericolul înghețurilor de primăvară, expertul avertizează că acestea pot reprezenta o amenințare mai mare decât iarna, motiv pentru care viticultorii trebuie să țină cont de acest aspect în timpul tăierilor.

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!