Agromanagement

Noi reguli pe piața mărfurilor care generează deșeuri de ambalaje. Expert: „Va afecta companiile mici”

Author: Fiodorov Ilinca

Începând cu 1 ianuarie 2023, doar agenții economici înregistrați în Sistemul Informațional Automatizat - Managementul Deșeurilor (SIA-MD) vor fi autorizați să plaseze pe piață produse care generează în procesul utilizării deșeuri de ambalaje. Totodată, aceștia sunt obligați să răspundă de mărfurile plasate pe piață chiar și după comercializarea acestora. De cealaltă parte, experții din domeniu susțin că noile prevederi ar îngreuna activitatea întreprinderilor mici din cauza cheltuielilor de administrare.

Prevederile hotărârii de Guvern elaborată în 2020, obligatorii din 2023 

Potrivit reprezentanților de la Ministerul Mediului, Regulamentul privind ambalajele și deșeurile de ambalaje a fost elaborat în vara anului 2020 și a intrat în vigoare un an mai târziu. Astfel, producătorii au avut posibilitatea să se înregistreze în SIA-MD încă din anul 2020, astfel încât să fie pregătiți pentru noile modificări. 

„Regulamentul prevede conceptul de responsabilitate extinsă a producătorului (REP) pe ambalaje. Documentul stabilește măsuri destinate prevenirii producerii deșeurilor de ambalaje și principiile privind reducerea eliminării finale a deșeurilor de ambalaje prin reutilizare, reciclare și valorificarea acestora. Scopul este de a preveni sau reduce impactul negativ asupra mediului”, a declarat Galatonov Virginia, consultantă principală în cadrul Direcția politici de management al deșeurilor și substanțelor chimice.   

Totodată, Ministerul Mediului punctează că Legislația precedentă punea accentul doar pe principiul poluatorul plătește, responsabilitățile fiind pasate către autorități, fapt ce descuraja realizarea activităților de reciclare și reutilizare a ambalajelor, întreprinse de producători. În noul regulament este obligatorie colectarea și reciclarea deșeurilor de ambalaje, iar cuantumul țintelor de reciclare/valorificare este prevăzut pentru fiecare tip de material de ambalaj. Ținta de colectare crește gradual până în anul 2029.

De asemenea, Regulamentul prevede și posibilitatea înregistrării a sistemelor colective în sistemul SIA-MD. Până în prezent, sunt patru astfel de sisteme colective.

Galatonov Virginia a mai punctat că inspectorii de mediu care nu se vor supune prevederilor stipulate în Hotărârea de Guvern riscă amenzi și nu vor putea să plaseze pe piață produse care generează în procesul utilizării deșeuri de ambalaje

Noile prevederi, o povară financiară pentru companiile mici

Directorul companiei Expertagroteh, Igor Boxan, afirmă că implementarea noilor reguli privind gestionarea deșeurilor de plastic, ar putea afecta în special companiile mici. Acestea nu dispun de resursele necesare pentru a administra procesul de colectare și prelucrare a deșeurilor, iar costurile ar putea fi foarte mari. De asemenea, vor fi nevoite să angajeze personal suplimentar pentru a se conforma noilor reglementări.

„Situația de până la implementarea noi legi a fost una clară. Noi achitam un impozit, care presupunea niște cheltuieli clare. Era simplu și comod, indiferent de profilul companiei sau cât de mulți angajați are. Noile prevederi o să lovească în întreprinderile mici, care nu au resurse interne pentru a administra procesul. Plus vorbim despre un volum mai mare de muncă”, punctează Igor Boxan.

În ceea ce privește obligativitatea colectării și prelucrării a cel puțin 10% din deșeurile de diferite tipuri, Igor Boxan afirmă că există anumite tipuri de plastic care nu pot fi prelucrate și trebuie exportate în alte țări. Această situație ar putea duce la lipsa concurenței și creșterea prețurilor, afectând astfel întreaga industrie.

„Colectarea și depozitarea deșeurilor de ambalaje nu este atât de simplă. Pe lângă faptul că administrarea va fi o povară financiară pentru o companie mică, va fi nevoie să angajeze o persoana care să gestioneze tot procesul, apoi este nevoie de un șofer, hamal și o unitate de transport. Aici deja vorbim de o cu totul altă afacere”, mai susține expertul.

Potrivit lui Igor Boxan, ar fi necesară o abordare mai flexibilă pentru companiile agricole sau pentru cei cu un singur angajat. Drept urmare, crearea condițiilor pentru întreprinderi specializate pentru transportarea deșeurilor de ambalaje poate fi o soluție practică.  

„Cu siguranță vom întâmpina probleme, mai ales că vorbim de diferite tipuri de plastic. Când clientul primește marfa, pe ambalaj este indicat tipul de ambalaj și de unde provine, dar după ce s-a folosit produsul oamenii nu mai cunosc aceste informații”, a conchis directorul companiei  Expertagroteh. 

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!