Fitotehnie

Impactul temperaturilor reci asupra legumelor. Cum protejăm culturile

Author: AgroExpert
culturi legumicole temperaturi reci - agroexpert.md

Temperatura nu poate fi modificată în condiții naturale, dar prin diverse metode de optimizare și îmbunătățire a regimului termic la cultivarea plantelor legumicole putem crește randamentul producției agricole. Sporirea rezistenței plantelor la frig și la îngheț se poate face, în mare parte, prin metode agrotehnice.

Pentru a fi mai rezistente la înghețurile timpurii, răsadurile de legume trebuie pregătite preventiv. Astfel, utilizând temperaturi scăzute în faza de răsad se observă o activitate mai mare a catalazei, cu efect direct asupra creșterii conținutului în zahăr al frunzelor și tulpinilor.

Călirea constă în adaptarea treptată a răsadurilor de la temperaturile de creștere, la temperaturile din spațiul în care urmează să fie plantate. Metodele de protejare a culturilor legumicole de condițiile climatice nefavorabile au un efect sinergic pentru plante, care se va simți și în bugetul fermierului prin obținerea de producții timpurii și de calitate.

  1. Respectarea termenelor de semănare și plantare este principalul mijloc de evitare a expunerii plantelor la îngheț, însă uneori aceste înghețuri pot avea loc în termene mai târzii când toate epocile recomandate de înființare a culturii au expirat.
  2. Alegerea și folosirea rațională a terenului prin cultivarea legumelor pe terenuri cu adăpostire naturală; evitarea terenurilor reci, cu apă freatică superficială.

Tipul solului, drenajul și gestionarea corespunzătoare a terenului pot afecta temperaturile zilnice maxime și minime. Capacitatea solului de a reține căldura este determinată de conținutul său de apă și materie organică, textură și culoare. Informațiile se conțin în ghidul „Bunele practici în legumicultură în contextul schimbărilor climatice”. 

De exemplu, un sol umed reține mai multă căldură decât un sol uscat. Un sol argilos, care are o cantitate considerabilă de apă legată, se încălzește încet în primăvară și se răcește încet în toamnă. Pe de altă parte, un sol nisipos, care are o capacitate mică de reținere a apei, tinde să se încălzească rapid primăvara și să se răcească rapid toamna. Solurile întunecate absorb mai multă căldură, decât solurile de culoare deschisă.

  1. Selectarea pentru speciile iubitoare de căldură a terenurilor cu expoziții sudice, datorită expunerii la razele soarelui, se încălzesc mai devreme, ating temperaturi mai ridicate și au variații mai mici de temperatură. Prin urmare, pe aceste terenuri comparativ cu expozițiile nordice se înregistrează temperaturi cu cel puțin 2...3°C mai înalte, condițiile pentru creșterea și dezvoltarea plantelor legumicole în aceste zone sunt mai favorabile.
  2. Folosirea de măsuri tehnice ca: aerisirea solului prin lucrări profunde sau superficiale; modelarea terenului pentru încălzire și evacuarea apei.

Solul obișnuit poate fi un adăpost excelent împotriva înghețului. Pentru ca în primele faze de dezvoltare plantele de cartofi să nu sufere, este suficient să se efectueze mușuroirea acestora. Mușuroirea va asigura protejarea vrejurilor slab dezvoltate și a tuberculului, ceea ce înseamnă că înghețurile nu vor fi grave pentru cartofi. Acoperirea poate fi repetată până când amenințarea de revenire a înghețurilor a trecut complet.

Protejarea culturilor prin crearea ecranelor de nori artificiali de fum, materialele organice: gunoiul de grajd uscat și păios, frunze, paie umede, rumeguș sau alte deșeuri agricole se depozitează în grămezi cu înălțimea de 1,2 m, la capetele terenului, în direcția vântului. Grămezile se aprind în cursul nopții, îndată ce se înregistrează temperatura de 0°C, în rezultat deasupra culturilor se formează perdelele de fum care împiedică pericolul producerii brumelor. La culturile protejate astfel, temperatura la sol este în medie cu +2...+3°C mai ridicată, ceea ce înseamnă că această metodă poate să fie eficientă la înghețuri de până la -3...-4°C la sol. Pe câmp grămezile se amplasează la distanțe de 20-40 de metri unele de altele pentru ca fumul să acopere cultura.

Combaterea brumelor și înghețurilor prin fumigare se poate realiza și cu folosirea capsulelor fumigene. Capsulele fumigene după aprindere produc nori groși de fum, care împiedică scăderea rapidă a temperaturii aerului în zona plantelor cultivate.

Irigarea contra înghețurilor se folosește prin aspersiune, care se aplică chiar în perioada producerii înghețului, folosindu-se aproximativ 100–150 m3 apă/ha. În acest scop se folosesc instalații de aspersiune cu debit redus, 1,5–3 mm/h, care încep să funcționeze în momentul în care temperatura scade la 0°C.

Conform unor studii s-a constatat că la un debit de 1,5 mm/h temperatura se menține pozitivă la un îngheț de -4,5°C, iar la debitul de 3 mm/h chiar și la -6°C. Totuși, această metodă nu este una dintre cele mai utilizate pentru protejarea culturilor legumicole în condițiile țării noastre.

Culturile adăpostite reprezintă protejarea plantelor legumicole prin mijloace simple sub formă de obstacole împotriva vântului și diminuarea curenților reci.

Perdelele de protecție pot fi naturale sau artificiale, acestea fiind executate din plante de floarea-soarelui, cânepă, sorg sau porumb semănat în benzi a câte două rânduri, cu doua săptămâni înainte de plantarea legumelor.

În zonele cu vânturi de intensitate mare (7–12 km/s), pentru culturile de ardei și vinete, perdelele se execută chiar din soiuri înalte de tomate, la distanta de 7 m unele de altele. În ultimul timp se practică perdelele din material plastic, stuf, care rețin o parte din forța vântului.

Pentru a folosi cât mai eficient radiațiile solare ca sursă de căldură pentru culturile legumicole timpurii, se utilizează mulcirea solului cu materiale plastice sau organice.

Unul din obiectivele folosirii mulcirii este creșterea temperaturii solului. Neagră, incoloră sau gri, folia atrage lumina solară care încălzește solul. Temperatura solului cu folia de mulcire este în medie cu 2–3 °C mai mare decât temperatura în același sol, dar fără mulcire. Materialele organice folosite pentru mulcirea solului sunt: frunze, paie, rumeguș, compost, turbă, carton special etc.

Această modalitate este eficientă doar pentru a regla regimul termic, însă nu protejează culturile de îngheț. Se recomandă de folosit contra temperaturilor scăzute și înghețurilor, protejarea culturilor cu material de acoperire, instalarea tunelelor joase temporare și mulcirea solului.

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!