Cultivarea rapiței după tehnologia Clearfield® de către Organic Land SRL

Sat/oraș Скорцены – zonă Резина

Tatarciuc Alexandru este directorul și proprietarul SRL ,,Organic Land". Este un agricultor de succes pasionat de domeniu, obținând rezultate frumoase.

În raionul Rezina satul Scorțeni, fermierul gestionează un teren agricol cu o suprafață de 120 de hectare semănat cu rapiță de toamnă sub Clavier.

Etapa 1. Pregătirea solului și semănatul rapiței (Organic Land SRL)

Câmpul este cultivat după tehnologia Clearfield®, care asigură rezistența la erbicid cu substanța activă imazamox.

Cultura de dinaintea rapiței a fost grâu, care a fost recoltat la începutul lunii iulie cu o recoltă le hectar de 30 chintale.

Peste câteva zile miriștea a fost boronită cu grapa ZPG-14, iar dezmiriștirea solului s-a făcut cu grapa Zeus 6 VT.

După aceste procese, terenul a fost prelucrat cu glifosat (Superklin 480 SL 3l/ha), iar la începutul lunii august a fost deja semănată rapița cu semănătoare Tempo L 12. Cantitatea de precipitații în luna august în fond a fost ed 45-70 mm (75-120% din normă), izolat – 90-119 mm (175-185% din normă). Cantitatea de semințe la hectar a fost de 550 000 de semințe la o adâncime 2-3cm. Iar cantitatea de îngrășăminte a fost de 100 de kg/ha. Este vorba de îngrășăminte minerale (Cereal Plus de la Timac Agro cu un conținut de 8% Azot si 20% fosfor).

În prezent, potrivit expertului Victor Șterebeț al companiei ”WeTrade” SRL, este satisfăcătoare: „400 000-450 000 plante la ha cu o umiditate a solului în stratul de 0-70cm de 69%”.

Expertul susține că până la iarnă se prevăd lucrări de prelucrare cu insecticid, prelucrarea cu retardați de creștere, prelucrarea foliară cu îngrășăminte foliare + bor, dar și prelucrarea cu îngrășăminte minerale lichide( KAS-32 100kg/ha).

Etapa 2. Dezvoltarea rapiței (Organic Land SRL)

Precipitații

Cultura de rapiță are în prezent 6 – 8 frunze. A fost semănată într-o perioadă secetoasă, respectiv solul nu avea umiditate suficientă, însă în prezent plantele arată foarte bine urmare a aplicării îngrășămintelor și erbicidelor.

28.09

  1. Baccard 125 EC (erbicid graminicid)-1 l/ha
  2. Best TurboS 200SC - 150gr/ha
  3. Liposam -200 gr/ha

11.10

  1. Britex 40SL-1,2 l/ha
  2. BestTurbo S 200SC-100 gr/ha
  3. Liposam 100 gr/ha

15.10

  1. Speedfol Bor - 1kg/ha
  2. Novalon foliar 10.45.15 - 1,5 kg/ha
  3. Speedfol Marine - 1,5 kg/ha
  4. Tebu Top 125EC -0,5 l/ha

Datorita precipitațiilor căzute, cultura de rapiță s-a dezvoltat foarte bine iar plantele au un sistem radicular puternic.

Prognoză

În prezent, potrivit expertului Victor Șterebeț al companiei ”WeTrade” SRL, nu există pericolul de îngheț. Plantele de rapiță au un habitus bine dezvoltat si  baza coletului este mai aproape de sol, evitând pierderea plantelor in timpul rece a iernii. Precipitațiile căzute sunt suficiente. Dacă nu va cădea zăpadă și vor fi înghețuri semnificative, nu există pericol ca plantele să fie afectate.

Dacă vor fi -3...-5 grade fără zăpadă, nu există pericolul de îngheț.

Tot depinde de cum va fi iarna, speram ca plantele sa ierneze și ca în primăvară să se pornească vegetația.

Numărul plantelor le hectar este 400 000 - 450 000.

Etapa 3. Aplicarea îngrășămintelor și erbicidelor la rapiță (Organic Land SRL)

Cultura de rapiță, în prezent, este foarte bine dezvoltată. A fost semănată într-o perioadă secetoasă, respectiv solul nu avea umiditate suficientă, însă în prezent plantele arată foarte bine, urmare a aplicării îngrășămintelor și a produselor de uz fitosanitar.

17.02. 2023 – După analiza din teren a fost luată decizia de aplicare a îngrășământului.

UAN32 - 270 kg la hectar + NStriker 2 litri la 1000 de litri de UAN32 cu utilaje speciale de injecție.

NStriker este un produs destinat micșorării pierderii azotului din UAN32.

23.03.2023

A fost aplicat insecticidul BestTurboS 200SL– 0,2 litri/hectar contra dăunătorilor, principala ținta fiind Gărgărița tulpinilor de rapiță [Ceutorhynchus napi].

În amestec cu insecticidul a fost aplicat fungicidul Fitocid 1 litri/ha pentru controlul preventiv a principalelor boli ale rapiței.

Împreună cu insecticidul și fungicidul a fost utilizat  setul de produse STOP-STRESS de la BTU Center - Organic Balance - 0,5 l/hectar + Azotofit 0,3 l/ha + Liposam 0,25 l/ha. 

Etapa 4. Finalul mult așteptat. August 2023 (Organic Land SRL)

În calendarul agricultorilor, recoltarea reprezintă momentul mult așteptat, în special după ani complicați, afectați de secete.

Cultivarea rapiței după tehnologia Clearfield® de către Organic Land SRL a adus un rezultat notabil de 3,7 tone la hectar. Cu toate acestea, situația de pe piață influențează perspectiva asupra acestei performanțe.

Deși rezultatele ne-ar putea încânta într-un context cu prețuri favorabile, în actualul context economic, reușim să acoperim doar cheltuielile, obținând un profit minim”, a declarat Victor Șterebeț, agronom și Manager realizare semințe al companiei Wetrade.

De la ultima vizită, rapița nu a fost prelucrată, întrucât condițiile climatice și însăși dezvoltarea culturii au fost optime. Totuși, s-a decis utilizarea bio-cleiului pentru a preveni crăparea silicvelor.

Recoltarea a fost realizată cu ajutorul combinei John Deere, obținându-se un randament de 3,7 tone la hectar. Totuși, în comparație cu anii precedenți, procesul a fost ușor întârziat din cauza stresurilor climatice, care au afectat dezvoltarea plantelor.

înapoi la listă