Ieri, 27 februarie, la Chișinău a avut loc Adunarea Generală a Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe (APEF) „Moldova Fruct”, care a întrunit peste 100 de producători și exportatori de fructe.
La eveniment a fost prezent și ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM), Ion Perju, care a subliniat rolul și importanța asociației în dezvoltarea sectorului agroalimentar.
În cadrul Adunării generale au fost prezentate rezultatele obținute în anul trecut, dar și obstacolele întâmpinate în activitatea producătorilor și exportatorilor de fructe. Producătorii au menționat că anul 2019 s-a dovedit a fi unul dificil din punct de vedere al condițiilor climaterice.
„Temperaturile aride însoțite de furtuni violetente și grindină, lipsa de precipitații din toamna 2019 – iarna 2020 pun evoluțiile din sectorul horticol în fața unor riscuri majore. Aprovizionarea pomicultorilor cu surse durabile de apă pentru irigare devine factorul decisiv pentru viitorul ramurii”, a menționat Vitalie Gorincioi, președintele Asociației, care a precizat că este necesară implementarea unei Strategii naționale în domeniul managmentul apelor și irigațiilor pe întreg teritoriul.
Potrivit producătorilor, în ultimii ani, sectorul de producere a fructelor a înregistrat performanțe importante prin extinderea suprafețelor de livezi super-intensive, dotate cu cele mai moderne echipamente, și extinderea piețelor de desfacere.
„În ultimii ani am devenit tot mai cunoscuți pe diverse piețe cu prunele, cireșele sau strugurii de masa moldovenești”, a spus Iurie Fală, director executiv al Moldova Fruct.
În cadrul evenimentului a fost lansat un nou logo și brand Moldova – un gust deosebit.
„Ne bucură rezultatele anului 2019, aveți o echipă de profesioniști și vă asigur că, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului depune eforturi pentru a vă susține în activitate. Prin implementarea noilor politici în domeniu, dar și prin parteneriate și negocieri cu partenerii de dezvoltare vom facilita accesul pe noi piețe de desfacere a produselor autohtone”, a menționat ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju.
Producătorii și exportatorii de fructe au semnat și o rezoluție în cadrul evenimentului de astăzi unde au punctat principalele probleme cu care se confruntă, dar și soluțiile propuse. Rezoluția va fi transmisă instituțiilor responsabile din domeniu.
Potrivit MADRM, Republica Moldova produce fructe pe o suprafață de 139 de mii de hectare. Anul trecut au fost produse circa 600 de mii de tone de mere, peste 100 de mii de tone de prune, 17 mii de tone de caise, 12 mii de tone de cireșe și opt mii de tone de vișine. Asociația Producătorilor şi Exportatorilor de Fructe „Moldova Fruct” întrunește peste 150 de producători şi exportatori de fructe din toate raioanele ţării, inclusiv din raioanele din stânga Nistrului.