Articole

Afacere cu zmeură dezvoltată de un antreprenor din sudul Republicii Moldova

Cultura de zmeură este una dintre cele mai răspândite din lume. Aşa că iniţierea unei afaceri în acest domeniu ar putea să înregistreze succese remarcabile, dacă plantaţia este îngrijită cu atenţie. Un exemplu în acest sens este Vasile Macovei, un antreprenor din sudul Republicii Moldova. Care este povestea sa şi câtă muncă a depus pentru a-şi lansa afacerea cu zmeură, aflaţi din reportajul realizat tvrmoldova.md

Acum şase ani, Vasile Macovei, din raionul Edineţ, şi-a transformat pasiunea într-o afacere roditoare, la propriu. Chiar dacă iniţial nu era convins că va reuşi să-şi acopere măcar cheltuielile într-o perioadă scurtă de timp, acum bărbatul se bucură de roadele muncii sale.
„Triggerul a fost faptul că s-au născut copiii, am dorit să creştem ceva sănătos. De ce anume această plantă? Pentru că e posibil să o creştem sănătoasă, ne străduim să nu utilizam substanţe toxice, adică nu le folosim deloc”, a spus Vasile Macovei, antreprenor.
La început, antreprenorul a plantat zmeura pe o suprafaţă de puţin peste 2 hectare. De curând, a extins plantaţia cu încă 500 de ari. A ales să cultive soiul polana, pentru că este rezistent la condiţiile meteorologice mai dure, e roditor şi pe gustul consumatorilor, spune producătorul.
„Iniţial soiul a fost importat, ulterior deja l-am înmulţit singuri. Ţara de origine este Polonia.”
Cultura de zmeură poate fi recoltată şi de două ori pe an, dacă plantaţia este îngrijită inteligent, mai spune Vasile Macovei.  
„Suntem în proces de a instala un sistem de irigare performant, am făcut investiţia, a ramas doar să montăm. Vorbind despre investiţii, cred că aş diviza în invesţii şi cheltuielele curente. Cele din urmă se ridică peste 100.000 de mii la 2 hectare, ceea ce ţine de invesţii este mult mai mult, întrucât investim: am procurat un automobil frigider ca sa putem transporta, ca pomuşoarele să fie de calitate înaltă.”
Chiar dacă e o afacere cu profit sezonier, inspirată din reţetele părinţilor, familia Macovei produce şi dulceaţă din zmeură, vândută pe întreg teritoriul Republicii Moldova.
„Domeniile de realizare de bază sunt angro, sunt târguri şi în ultimul timp se dezvoltă mediul online”, a spus Vasile Macovei.
Mai nou, bărbatul spune că a lăsat afacerea pe umerii fiului său, Alexandru, în vârstă de 17 ani.
„Am iniţiat-o cu soţia, acum dezvoltă afacerea feciorul, el se ocupă cel mai mult de domeniul dat.”
Vasile Macovei speră că domeniul agricol va continua să se dezvolte în Republica Moldova. Utilizarea tehnologiilor moderne de cultivare, recoltare şi procesare este una dintre priorităţile lui. De asemenea, vrea să continue să extindă plantaţia şi să cultive şi alte soiuri de zmeură.
Sursă: Agroexpert

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!