Majoritatea celor care cultivă lavandă au încheiat lucrările de recoltare. Au mai rămas câteva câmpuri la nordul Moldovei, unde întârzierea este provocată de ploi. Cei care au plantații tinere au strâns cu până la 30% mai puține flori decât anul trecut. Fermierii cu plante care au peste 10 ani – deci, bătrâne – au recoltat practic în jumătate față de anul precedent, informează nordnews.md.
,,De regulă, atunci când e secetă, sunt recoltate mai puține flori, dar crește calitatea uleiului de levănțică", spune președintele Asociației Crescătorilor de Lavandă, Alexandru Bădărău.
Asta ar fi ca o compensație pentru cantitatea mai mică. Uleiul a fost extras imediat după recoltare, iar testele urmează să fie efectuate.
Unii producători au început să usuce plante sub formă de buchete, ca să diversifice produsele. Cu toate acestea se așteaptă ca nu vor ieși în pierdere, adică își vor acoperi cheltuielile, și poate chiar vor obține profit. E devreme să facă estimările, pentru că depinde ce preț se va stabili pe piața internațională.
,,Nu știm deocamdată dacă vom putea vinde mai scump uleiul de levănțică, ținând cont de reducerea volumelor de producție la noi. De exemplu Bulgaria, cu care concurăm, a avut un an bun și ar putea livra cantități mari de ulei. De aceea, s-ar putea ca prețurile să rămână neschimbate", spune Vitalie Bordeniuc, director la compania Resendjer, firma care crește levănțică deja de aproape două decenii pe o suprafață de 200 de hectare.
Cea mai mare parte a producției este exportată în Germania. Deoarece transporturile nu au fost afectate în mare parte de restricțiile adoptate în contextul crizei de COVID-19, fermierii nu-și fac griji legate de piața de desfacere. Totuși, pandemia a provocat carențe – uleiul de lavandă nu este un produs de primă necesitate, respectiv, cererea pentru el a scăzut.
,,Alte culturi au fost afectate de secetă, de temperaturile scăzute din mai și de grindină în așa măsură încât au adus pierderi fermierilor. Lavanda, însă, chiar dacă a avut de suferit din cauza vremii, oricum va aduce profit cultivatorilor. Încă nu avem cifre ca să facem totaluri", afirmă Alexandru Bădărău, președintele Asociației Producătorilor de Lavandă din Moldova.
În acest an n-au avut niciun fel de probleme legate de forța de muncă. Pe de o parte, seceta a lăsat și livezile fără fructe, respectiv a fost mai puțin de lucru în ele. Pe de altă parte, tinerii, care obișnuiau să lucreze vara în orașe, în sectorul de recreere, s-au întors acum în sate în vacanță, deoarece localurile nu au operat în același ritm ca până la pandemie.
A fost un avantaj pentru cei cu suprafețe mici, care au recurs la recoltarea manuală. Lavanda poate fi culeasă atât cu mâna, cât și cu combinele. În prezent fermierii moldoveni încheie contracte spot – după ce produc anumite cantități, își caută cumpărătorul și vând la prețurile de piață.
Asociația Producătorilor de Lavandă depune eforturi pentru a implementa în Moldova standardele internaționale de calitate în domeniu, care vor funcționa ca o asigurare pentru cultivatori. Asta înseamnă ca în fiecare an vom livra cantități stabilite la preturi stabilite. Chiar dacă nu sunt cele mai avantajoase prețuri, va fi asigurată stabilitatea.
Asociația este ajutată de proiectul „AroMed Business renaște pe malurile Nistrului”, care are drept scop să susțină dezvoltarea industriei plantelor aromatice și medicinale din Republica Moldova, prin obținerea calității de membru al Federației Europene a Uleiurilor Eterice. Mai este planificată participarea la o expoziție internațională și încheierea a cel puțin un contract de export a uleiurilor eterice din Moldova. Acest proiect este realizat cu sprijinul Uniunii Europene, prin intermediul Programului UE „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD.