Articole

Asigurarea securitații alimentare în anul 2050 este o necesitate

Asigurarea securitații alimentare în anul 2050 graţie unei producţii agricole 100% bio nu se va putea face fără o majorare importată a suprafeţei cultivate sau o modificare a regimului alimentar al oamenilor.

Potrivit studiului din revista Nature Communications, având în vedere că agricultura bio are randamente mai mici decât agricultura tradiţională, pentru a atinge obiectivul de hrăni planeta fără a modifica comportamentul alimentar anual va fi nevoie ca suprafeţele cultivate să crească de la 16% până la 33%, iar în acelaşi timp despăduririle să crească de la 8% la 15%. În pofida impactului pozitiv pentru mediu al agriculturii bio, în special faptul că nu utilizează pesticide, cercetătorii apreciază că această soluţie nu este una viabilă.

Autorii studiului au trecut în revistă alte scenarii, care merg de la o conversie parţială la o conversie totală însoţită de anumite modificări ale regimului alimentar, în special un regim alimentar cu mai puţină carne.

Potrivit cercetătorilor, obţinerea tuturor produselor agricole într-o manieră bio şi fără a majora suprafeţele cultivabile devine o opţiune viabilă numai prin reducerea cu 50% a risipei alimentare şi în acelaşi timp prin suprimarea totală a culturilor destinate hranei animalelor. Rezultatul: un şeptel mai mic şi reducerea de la 38% la 11% a ponderii reprezentate de proteinele animale în totalitatea proteinelor consumate de om.

Sursă: Cotidianulagricol.ro

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!