Banca Mondială este în proces de elaborare a unui nou proiect de aprovizionare cu apă și canalizare a mai multor localități rurale din țara noastră. Programul a fost discutat ieri în cadrul unei întruniri a reprezentanților Băncii cu conducerea Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului (MADRM), transmite MOLDPRES.
„Asigurarea populației cu servicii de alimentare cu apă și sanitație reprezintă o prioritate pe agenda Guvernului Republicii Moldova. Astfel, ne propunem ca, prin intermediul acestui proiect, cel puțin 40 de mii de cetățeni să beneficieze de acces la servicii îmbunătățite de aprovizionare cu apă, 35 de mii să aibă acces la sanitație și servicii de epurare a apelor uzate, iar pentru alți 1500 de cetățeni să oferim accesul la instalații sanitare în gospodăriile individuale. De asemenea, avem ca scop echiparea a 150 de instituții sociale, precum școli și centre medicale, cu facilități îmbunătățite de asigurare cu apă, sanitație și igienă”, a relevat ministrul de resort Ion Perju.
Oficialul a subliniat că proiectul va finanța crearea și extinderea sistemelor de aprovizionare cu apă pentru localitățile din raioanele Cahul, Râșcani și UTA Găgăuzia; crearea sistemelor de sanitație și stațiilor de tratare a apelor uzate pentru orașele Soroca și Comrat; proiecte de investiții pentru îmbunătățirea eficienței operaționale a operatorilor de apă și sanitație selectați; asistența tehnică și consolidarea capacităților, inclusiv elaborarea unui plan național privind aprovizionarea cu apă și sanitație și a programului investițional.
După finalizarea elaborării conceptului de proiect, Banca Mondială va analiza, va aproba proiectul și va decide asupra creditării implementării acestuia.
Costul total al proiectului „Securitatea aprovizionării cu apă și sanitație în Moldova” este estimat la 50 de milioane de dolari SUA și va fi finanțat de către Asociația Internațională pentru Dezvoltare și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Proiectul va fi implementat în conformitate cu Cadrul de Mediu și Social al Băncii Mondiale, pe parcursul a cinci ani, începând cu luna mai 2021 până în luna mai 2026.